Глюкозамин (Гликозамин)

Глюкозамин е важен елемент за човешкото тяло, защото той е необходим за изграждането на специфични молекули, наречени глюкозаминогликани – съставки на хрущялната тъкан.

Възможно ли е състояние на недостиг?

Дефицит на глюкозамин не е наблюдаван до момента при хора.

Къде може да открием глюкозамини? Източници.

Глюкозаминът не се съдържа или е незначителна част от хранителния режим на повечето хора. Хранителните добавки, съдържащи глюкозамин, се извличат от черупките на скариди, раци и омари или се синтезират изкуствено.

Възможни ли са странични ефекти?

Когато глюкозамин сулфатът се приема в обичайната доза, т.е. 500 мг три пъти дневно, страничните ефекти са незначителни – наблюдава се само лек обратим гастроинтестинален дискомфорт при някои хора. Смята се, че оплакванията се проявяват по-силно при болни от пептична язва или хора, приемащи диуретици.

Глюкозаминът притежава способността да пречи на функцията на ензим, участващ в поддържането на нивата на кръвна захар и теоретично съществува възможност приемът на глюкозамин да причини или да влоши състоянието на диабет, тъй като. Въпреки това наличните доказателства отхвърлят това твърдение.

Проучвания в областта дори показват, че хора, приемащи глюкозамин сулфат, имат малко по-ниски нива на кръвна захар от останалите. Докато не се знае повече по въпроса, диабетиците трябва да се консултират с лекар преди да приемат глюкозамин. Освен това през целия курс на прием на тази хранителна добавка е препоръчително да се следи кръвната захар.

Алергични реакции, породени от употребата на глюкозамин сулфат, се наблюдават рядко.

Твърдението, че глюкозамин сулфатът и хондроитин сулфатът допълват своето действие при лечението на артроза, остава недоказано.

Не са известни взаимодействия на глюкозамина с лекарства.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Коя форма на глюкозамин е най-добрата? Глюкозаминът се предлага в няколко форми. Глюкозамин сулфат (ГС), стабилизиран с минерални соли, е единствената форма до момента, която е доказано ефективна за лечението на остеоартрит при проведени клинични проучвания. Поради тази причина ГС е предпочитан препарат.

ГС е стабилизиран с помощта на една от следните минерални соли – натриев хлорид (NaCl) и калиев хлорид (KCl). Въпреки че и двете стабилизират ефективно глюкозаминсулфата, предпочитаната сол е калиевият хлорид, тъй като типичния хранителен режим на българина осигурява достатъчно големи количества натриев хлорид.

Продуктите на ГС понякога могат да бъдат със съмнителен произход. Съществуват случаи, в които описаните количества глюкозамин в продукта са значително по-малки от реалните.

Глюкозамин хидрохлоридът е друга форма на глюкозамин, която се предлага на нашия пазар. Ползите от неговата употреби при хора с остеоартрит остават все още неясни, тъй като до момента е проведено само едно проучване, което твърди че глюкозамин хидрохлоридът е ефективен.

Трета форма на глюкозаминът е N-ацетил-глюкозамин. Проучвания с него не са проведени.

Колко да приемаме?

Хората в добро здраве не се нуждаят от прием на глюкозаминови добавки към храната.

Препоръчителната доза за хора, страдащи от остеортрит, е 500мг ГС три пъти на ден.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)