Колоидно сребро

Колоидно среброКолоидно сребро е суспенсия на елемента сребро най-често в воден разтвор.

Съществува ли състояние на дефицит?

Среброто не е есенциална хранителна съставка и затова не съществува дефицитно състояние.

Източници на колоидно сребро

Колоидното сребро може да бъде закупено във вид на воден разтвор.

Възможни странични ефекти

Когато се приема в ниски дози (напр. 50μг дневно), тялото успява ефикасно да изхвърля (екскретира) среброто от организма.

Сребро, което не може да бъде екскретирано, се натрупва в телесните тъкани и може да причини аргирия – абнормно натрупване на сребро във вътрешните органи, тъкани и кожа. При това явление кожата на човек се оцветява в сиво или сивкаво синьо, като за това състояние не е открито все още ефикасно лечение. Освен това при висок прием на огромни количества сребро (далеч по-големи от тези, причиняващи промяна в цвета на кожата) може да се стигне до неврологични и органни увреждания, както и до атеросклероза.

Изчисленото количество сребро, което се натрупва в организма за 1 година и може да причини аргирия, е от 1 до 6 грама. Това е твърде голямо количество, особено сравнено с дневната препоръчителна доза от 50μг.

С други думи 1 грам сребро се съдържа в десетки, а понякого и сто литра сребърна вода. Това прави отравянето с колоидно сребро почти невъзможно.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Ако сте решили да приемате колоидно сребро, препоръчителното количество е 1 чаена лъжица дневно (5мл), което отговаря на 50μг сребро. Тази доза трябва да бъде съобразена с консумацията на сребро с храната и водата, която възлиза средно 300μг на ден за повечето хора. Все още малко се знае за абсорбцията и токсичността на колоидното сребро, сравнени с тези на среброто, което приемаме по естествен път с храната и водата.

Тъй като липсва сигурна информация за безопасността и ползата от колоидното сребро, неговата употреба не е препоръчителна.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)