Глутатион

Глутатион е малка пептидна молекула, състояща се от следните три аминокиселини – цистеин, глутаминова киселина и глицин.

Какви функции изпълнява в човешкото тяло?

Основни функции:
  1. Антиоксидант: участва в глутатион-аскорбатната совалка. Неутрализира водородния пероксид. Също така директно обезврежда активни кислородни форми с помощта на ензима глутатион пероксидаза и глутатион S-трансфераза.
  2. Обезврежда ксенобиотици (неразтворими, токсични за клетката вещества с различен произход: пестициди, тежки метали и т.н.), чрез реакции на конюгация, при което те се превръщат в нетоксични водоразтворими продукти, които се изхвърлят от клетките. Участва ензима глутатион S-трансфераза.
  3. Резервна форма на редуцирана сяра.

Кой е предразположен към дефицит?

Появата на дефицит може да е резултат от:

  • болести, водещи до увеличена нужда на глутатион,
  • дефицит на аминокиселините, необходими за синтезата на глутатион,
  • болести, водещи до потисканете на формирането на глутатион.

Примери за здравословни състояния, свързани с глутатионов дефицит, са диабет, стерилитет, чернодробни заболявания, катаракта, ХИВ инфекция, респираторен дистрес синдром, рак и идиопатична белодробна фиброза. Пушачите също са застрашени от дефицит на глутатион, тъй като пушенето увеличава нуждата на организма от глутатион.

Източници. Къде можем да открием глутатион?

Храни, съдържащи глутатион, са свежите или замразените плодове и зеленчуци, рибата и месото. Аспержите, авокадото и орехите са особенно богати източници на глутатион.

Възможни ли са странични ефекти?

Оралният прием на глутатион не предизвиква никакви странични ефекти.

Не са известни взаимодействия на глутатиона с лекарства.

Препоръчителни дози и съвети

Съществуват много малко доказателства за ползата от приема на глутатион под формата хранителна добавка, за разлика от доказаните ефекти на аерозолната, интравенозната и интрамускулната форма на глутатион при лица с различни здравни състояния.

Хора с доказан дефицит на глутатион трябва да проведат курс на интравенозен, мускулен или аерозолен прием само под постоянен лекарски контрол. Всички пациенти, които приемат лекарството цисплатин, трябва да дискутират интравенозното въвеждане на глутатион с лекар специалист.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)