Желязо

Без достатъчно желязо в тялото аденозин трифосфатът (енергийното гориво на организма) не може да бъде правилно синтезиран. Ето защо хора с железен дефицит може да страдат от крайно изтощение дори, когато техните хемоглобинови нива са в норма.

Симптоми на дефицит и рискови групи

По правило вегетарианците ядат по-малко желязо от останалите хора. Освен това формата на желязо, която те консумират, по-трудно постъпва в организма. Ето защо вегатарианците са по-поддатливи към железен дефицит.

За наша радост обаче недостигът на желязо най-често не е само причинен от липсата му в храната. Главната причина обикновено се крие другаде.

Следните групи хора са застрашени от железен дефицит:

 • бременни жени
 • спортисти, подложени на големи физически натоварвания
 • хора, вземащи често аспирин
 • хора, които страдат от паразитни инфекции, хемороиди, язва, язвен колит, болестта на Крон, гастроинтестинален рак или други състояния, причиняващи загубата на кръв или малабсорбция

Спадащи към рисковата група са и новородени, живеещи в условията на замърсен въздух в сърцето на големи градове. Развитият железен дефицит ги предразполага към забавяна в развитието по-често от останалите деца. Ето защо прибавяне към храната на допълнителни количества желязо, предназначени за новородени, след лекарска консултация, спомага за намаляването на честотата на умственото изоставане у деца.

Временната апнея (спирането на дъха за кратки периоди) е често срещан проблем, засягащ около една четвърт от здравите деца. Това състояние се свързва с желязодефицитната анемия. Смята се, че приемът на допълнително желязо под формата на добавка към храната може да подобри това състояние.

Хората, които влизат в една от по-горните групи, дори и бременните, не трябва да прибързват с допълнителен прием на желязо без да се консултират предварително с лекар. Лесната уморяемост, първият симптом на железен дефицит, е твърде неспецифичен и може да бъде свързани с редица други състояния.

Преди да вземем решение дали да приемаме допълнително желязо или не, трябва да се консултираме задължително с нашия лекар.

Къде да открием желязо? Източници.

Най-добрата форма на желязо можем да намерим в месото, рибата и морските храни.

По-неефективна форма можем да открием както в тези продукти, така и в изсушените плодове, зеленолистните зеленчуци, виното и железните хранителни добавки.

Киселите храни (например доматеният сок), приготвен на железен тиган, също се оказват добър източник на желязо.

Възможни ли са нежелани реакции?

Желязото под формата на железен сулфат е водеща причина за случайни отравяния на деца. Ето защо не трябва да оставяме желязни хранителни добавки в досег до деца.

При пациенти с хемохроматоза, хемосидероза, полицитемия и желязо-съхраняващи анемие е противопоказан приемът на железни добавки.

Приемането на терапевтични дози желязо може да бъде причина за появата на запек. За да избегнем задълбочаването на проблема, специалистите препоръчват да сменим формата на желязото, да тренираме и да консумираме с храни, богати на фибри. Понякога е необходимо и намаляването на дозата желязо.

Някои проучвания показват връзка между екстремно високи нива на желязо в тялото и развитието на следните заболявания: диабет, рак, инфекции, системен лупус еритематозус, усложнения при ревматоиден артрит и болест на Хънтингтън.

Други проучвания сочат, че много високите количества складирано желязо в организма увеличават и риска от сърдечни заболявания. Това е още един довод в подкрепа на факта, че хора, които нямат недостиг на желязо, не трябва да приемат допълнително към храната железни добавки.

Пациенти на хемодиализа примат желязо под формата на инжекции. Поради това те често страдат от състояние, наречено „оксидативен стрес”. Това се поражда, тъй като желязото е про-оксидант, което означава, че то променя молекулата на кислорода по начин опасен за нашите клетки. Този страничен ефект може да бъде повлиян от прием на антиоксиданти, най-често витамин Е.

Приемът на допълнително желязо и цинк води до по-добрата абсорбция от организма на витамин А и комбинацията на тези три елемента се използва при терапията на деца с дефицита им.

Хора, болни от Хепатит С, които не се повлияват от интеферона терапия, имат високи нива на желязо в черния дроб. Кръвопускането при тях е алтернативен начин да се облекчи състоянието им. Тези хора съо не трябва да приемат добавки съдържащи желязо.

Много храни напитки и медикаменти пречат на нашия организъм да абсорбира желязото:

 • зелен чай
 • кафе
 • червено вино
 • растителни източници на фосфор
 • житните растения
 • калция в храната и добавките
 • соевия протеин
 • яйцата

Тези продукти могат да бъдат полезни при интоксикация с желязо.

Препоръчителна доза и съвети за прием

Ако Вашият лекар Ви постави диагноза железен дефицит, приемането на железни добавки към храната е задължително. Препоръчителната доза е 100 мг. След изчезване на проявите на недостиг тази доза следва да се коригира.

Когато се останови недостиг на желязо, Вашият лекар трябва също да определи причината за това. Обикновено тя не е сериозна, например нормално менструално течение или даряване на кръв. Понякога обаче дефицитът на желязо може да означава язва или дори рак на дебелото черво.

Някои жени в предменструална фаза на своя месечен цикъл имат нужда от допълнителни количества желязо. Най-често 18 мг желязо, които се съдържат в мултивитамините, са напълно достатъчни за предотвратяването на дефицит.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)