Хром

Хромът в малки количества е жизнено необходим за човека минерал.

хромНеговата главна функция е свързана с поддържането на оптимални нива на кръвна захар. Поради тази причина активната форма на хром се нарича глюкозо-толерансен фактор.

Дефицит на хром

Повечето хора приемат чрез храната по-малко хром от необходимото.

Националната научна академия на САЩ препоръчва дневен прием от 50-200 μм.

Някои лекари смятат, че увеличаващият се брой хора със старческа форма на диабет се дължи от части на хромов дефицит. Ето защо се препоръчва ежедневен прием на малки количества хром под формата на добавка към храната.

Къде може да открием хром?

Най-добрият източник на хром е истинската бирена мая.

Хром се съдържа също в зърнените храни и житните растения. Въпреки това храната, която достига до нас, е бедна на хром, тъй като нейното рафиниране води до загуба на по-голямата част от този ценен минерал.

Някои марки бира също съдържат значителни количества хром.

Странични ефекти на хром

В препоръчителни дози (обикновено между 50-300 μ на ден) хромът не предизвиква токсични ефекти.

Хромовият пиколинат, приеман в големи количества, може да бъде променен от антиоксидантите и водородния пероксид в форма, която създава вредните за тялото свободни радикали. На теория тези промени могат да увеличат риска от възникване на рак, но до момента няма данни за това.

Приемът на хромови хранителни добавки може да потенциира ефекта на диабетичните лекарства (напр. инсулин и други лекарства, понижаващи кръвната захар). Това може да доведе до хипогликемия – животозастрашаващо състояние, при което кръвната захар пада под определен критичен праг. Ето защо допълнителният прием на хром при хора с диабет трябва да се извършва само под лекарски контрол.

Предполага се, че поглъщането на големи количества хром може да доведе до леки сърдечни аритмии. Три независими проучвания съобщават за появи на токсичност в резултат на прием на хромов пиколинат във високи дози за голям период от време. Наблюдаваните сериозни странични ефекти били бъбречна недостатъчност, анемия, чернодробни проблеми и мускулна болест, наречена рабдомиолиза. Поради тази причина не трябва да приемаме повече от 300 μг хром на ден без да се консултираме с лекар специалист.

Предварително проучване съобщава, че витамин С повишава абсорбцията на хром.

Взаимодействия на хрома с лекарства

Определени лекарства взаимодействат с хром. Глибуридът, инсулинът и метформинът взаимодействат с хрома в нашето тяло по начин, изискващ допълнително консултиране с лекар преди приема им.Оралните контрацептиви и серталинът увеличават нуждата на организма от хром.

Дозировка и препоръки

Дневният прием на 200 μг хром е препоръчван от повечето специалисти.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)