Кое от къде идва в хомеопатията? (II част)

Вече ви запознахме с естеството на хомеопатията, както и с това, че някои продукти се получават от наистина любопитни източници. В първата част от статията ви споменахме за планинската арника, сепиите в средиземно море, гипса, пчелната отрова и жълтия жасмин. Сега ще ви запознаем с още любопитна информация:

Хомеопатия.Capsicum – или казано иначе чили пипер

Чушките нямат нужда от представяне, още по-малко лютивите. Съществуват стотици култивирани видове пипер, а лютивите са нещо ежедневно за всички почитатели на традиционното у нас. И както често пъти се оказва- народната здравна култура и тук не е сбъркала: в 100 грама чушки се съдържат около: 9-10мг калций, 13мг магнезий, 0,650-0,700 г белтъчини, 20 мг фосфор, 115мг витамин А, витамин Е, В1, В2, В6, и още желязо, калий, ниацин, триптофан.

Интересното е, че пипера е по-богат на витамин C, дори и от цитрусовите плодове, тъй като съдържа между 60-100мг в 100гр.

В лютата разновидност на пипера се съдържа и веществото капсацин, което е апетитовъзбуждащо и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок. Капсацинът се използва и в приготвянето на силно-загряващи противовъзпалитени мазила и ревулзивни средства.

Съвременната наука за храненето вече не разглежда лютивите чушки, като неправилна храна и не ги отхвърля изцяло. Още се спори, дали лютивите чушки помагат на хората с язвена болест- според някои капсацинът помага за убиването на Хеликобактер Пилори, според други повишава допълнително секрецията на солна киселина и влошава състоянието на язвите, както и създава неприятни усещания за киселини. Но пък например при хора с намалена стомашна секреция точно за това се препоръчва яденето на люто. Най-общо казано приета с храната лютивата чушка носи витамини, апетит и ако е в неподходящо количество- изгаряния в устната кухина и неприятни киселини.

Хомеопатичният продукт Capsicum всъщност е силно разреден екстракт от лютива чушка. И както гласи основото правило в хомеопатията „Подобно се лекува с подобно”, то не е трудно да се досетите какво лекува този препарат- именно киселини. Интересното е, че се повлияват добре и силното газообразуване, парене на върха на езика, киселини по време на бременност и силна жажда.

Coffea – или просто кафе на зърна

Към метилксантините (групата на кофеина) принадлежат алкалоидите кофеин, теофилин и теобромин. Кафето и орехчетата на колата съдържат само кофеин, чаят – кофеин и теофилин, какаото – кофеин и теобромин. Кофеинът проявява по-силен централен (психостимулираш) ефект и има слаби периферни ефекти – диуретичен, коронароразширяващ и бронходилатиращ.

Едва ли има някой, който не е виждал най-отчетливия симптом от прекаленото пиене на кафета- трудното заспиване. Чистият кофеин (Coffeinum purum) се прилага и орално под формата на прах в доза от 50 до 100 mg. Над 300 mg e налице злоупотреба. Тази доза кофеин се съдържа средно в 4 чаши по 150 ml натурално кафе (в 1 чаша има 60 до 80 mg кофеин) или в 5 чашки разтворимо (нес) кафе, всяка от които съдържа по 60 mg кофеин. В 330 ml кола се съдържат около 80 mg кофеин, в една чаша какао – 4 mg и в 30 g твърд шоколад – от 6 до 20 mg. Превишените количества кофеин могат да направят човек раздразнителен, напрегнат и с нежелана бодрост с въртене нощем. А щом „Подобно се лекува с подобно” – и ето, че хомеопатите точно с извлек от зърната на кафе се справят с безсънието и невъзможността за отпускане.

Calcarea carbonica – или раковини от калциев карбонат

Варовиковите гъби от клас Calcarea са представители от животинския тип Porifera – надупчени гъби, подобни на онази жълтата от веселата анимация. Всички те са морски видове, предимно в тропическите води. От над 15 000 вида само 400 са варовити (съдържащи предимно калциев карбонат).

Според основната теория за образуването на камъните в жлъчния мехур (литиазна болест), причината е в нарушена коагулация и метаболизъм на холестеролa, билирубинa, калций и други минерали. Жлъчните камъни се делят на холестеролови и пигментни (билирубинови), като първите преобладават. Съществуват и смесени, в които има и калциеви отлагания.

В образуването на бъбречните конкременти е доста по-разпространена калциевата литиаза. Същестуват освен калциеви и уратни, магнезиево-амониево фосфатни, цистинови и др. До ден днешен не винаги става абсолютно ясна причината за възникването на камъни и песъчинки, било в жлъчния мехур или бъбреците. И тъй като хората не са перални с котлен камък, понякога е наистина труден и подходът към такива пациенти. В консервативната терапия освен всички познати диети, медикаменти и съвременни неинвазивни процедури, хомеопатията използва нейни различни препарати- в това число и Calcarea carbonica.

Освен за посоченото, доста любопитно е друго приложение на варовика- при неразположения от предменстурален синдром, задръжка на течности, отоци, болка в млечните жлези и придружаващи симптоми: болки в ставите, слабост и недостиг на енергия и разнообразна психосимптоматика- депресия, равнодушие, раздразнителност, нарушена концентрация, страхове и др.

Lachesis – или отрова от змията Lachesis muta

Една от големите и най-опасни змии в Южна Америка, наричана още и Bushmaster. Отровата й може да е смъртоносна дори при ухапване от малки подрастващи змии. Тук е много интересно и приложението на препарата- документирано е, че съпътстващите менопаузата състояния на превъзбуденост, необяснимо главоболие, сърцебиене, усещания за свивания и притискания в стомаха, сънливост и куп други се повлияват добре при използването на Лахезис

И защо за жените:

Хомеопатията в някои страни е доста чест избор за терапия на бременни и кърмещи. Естествено това не означава, че тя трябва да замества конвенционалната терапия.

Съществуват и хомеопатични продукти облекчаващи раждането и кърменето без да причиняват странични ефекти за плода и пациентките. За разлика от консервативната медицина тук могат да се изпишат таблетки, които са в състояние да регулират настъпилите в организма разстройства само след няколко взимания.

Правилно избраната хомеопатия може да ви избави от симптомите на предменстуралния синдром освен с посочените тук и с други препарати (консултирайте с хомеопат задължително). За разлика от другите методи, които предполагат спазването на строго определени схеми на лечение, хомеопатията не изисква от жените коренна промяна в начина им на живот. Тя просто ще коригира физиологичното разстройство, довело до това състояние.

И да обобщим:

  • Възможно е да си тръгнете от хомеопата и без лекарства.
  • Търсенето на единственото измежду хилядите средства, което да съответства на конкретния набор от симптоми отнема понякога много време.
  • Разумният пациент винаги трябва да възприема хомеопатията не като конкурент на конвенционалната медицина, а като добър неин помощник

{rt}

Източници:

  • www.medpharm-sofia.eu/ - доц. Иван Ламбев
  • Голямата книга на алтернативната медицина – д-р Величко Александров
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)