Кое от къде идва в хомеопатията?

Истина е, че хомеопатията ни се струва някак странна. В приготовлението на тези хапченца и разтвори всъщност се влагат доста любопитни извлеци, което я прави още по-странна.

Хомеопатия.Фармакологията борави също с доста любопитни субстанции, а имената им често не са случайни. Например така известният на всички опиоиден аналгетик Морфин, е кръстен на древногръцкия бог на сънищата Морфей. Южноамерикански племена използвали отровата "кураре", която парализирала плячката. По-късно от същото растение от което се прави "кураре" създават упойката Д-тубокурарин. Някои добавки също получават любопитни имена - Таурина идва от Taurus, което от латински значи бик, а субстанцията е изолирана от жлъчен сок на бик.

Тук ще изброим някои по-известни хомеопатични продукти и от какво се правят, както и две думи за действието им:

Arnica : Планинска арника

Това тревисто, с жълти листа растение, приличащо много на нашите маргаритки се оказва един от най-ефикасните хомеопатични продукти. Използва се при кръвоизливи, леки изгаряния и под формата на мазила за мускулно-ставни болки. Не случайно този гел стои в аптеките при класическите мазила за болки в кръста, колената и пр.

Sepia : Секрети от жлезите на Sepia Officinalis

Това главоного мекотело, достигащо до 4кг в Средиземно и Балтийско море освен за деликатес се използва и в медицината. Даже нейната "кост" съдържа варовик и се дава, като хранителна добавка на животни. Хомеопатичният продукт Sepia се прилага при раздразнителност, апатия, стимулиране на либидото и нещо съвсем далечно от изброените: гинекологични гъбични инфекции.

Hepar Sulfuricum: Калциев Сулфид

Тук забележете, че посоченият калциев сулфид в природата не е друго, а именно...гипс! Уши-нос-гърло е прицелната му точка, а показанията му са повече от интересни: основно е използван за така честите зимно време гнойни синуити, хрема и гърлени инфекции. Доказани са ползи и при всякакви гнойни кожни и лигавични инфекции на лицето, конюнктивите, бронхити, отит и др.

Gelsemium sempervirens:

увивно растящо растение, наподобяващо асма от семейство Gelsemiaceae, наричано още жълт жасмин.
Съдържа стрихнин и преди да сте го сложили във вражеската супа, знайте че хомеопатичният продукт съдържа нищожни концентрации от отровата. Полезна хомеопатия при нервно напрежение, притеснения при ученици, студенти, изпити, нова работа, нова обстановка - моменти, от които не можем да избягаме.

Apis Mellifica: отрова, но този път... пчелна!

Кой не го е жилила пчела? А близо половината от ужилените са получавали и алергични отоци. Ето тук важи и хомеопатичното правило "подобно лекува подобно"- вместо кортизон, с този хомеопатичен продукт може да се облекчават сърбежи, отоци, уртикарии и други алергични реакции.

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)