Здравето в ерата на интернет

И макар че израстваме в едно ново, информационно обезпечено общество и узнаваме за всяка новост в света на медицината дори от другия край на света за части от секундата, дали ако потърсим в глобалната мрежа нещо, свързано с нашето здраве, всичко ще ни се изясни на момента?

Здраве и интернет.В ерата на дезинформираността

Клише е, че живеем в ерата на неограничените възможности, когато здравните съвети са по-объркващи от всякога. Ето защо трябва да се придържате към някои прости истини.

Така например, за което и да е заболяване да се разровим, ще намерим десетки хиляди резултати на български и милиони на английски. Дори и да въведем единична генетична мутация като 185delAG BRCA1, гугъл ще открие над 41 000 резултата за по-малко от 0,37 секунди. Ето как си съставяме погрешната илюзия, че знаем всичко за нашето здраве, което трябва да се знае. Но това съвсем не е така.

Щом се отнася до нашето здраве, ние не живеем в твърде богата на информация ера, а дори напротив – в ерата на недостатъчната информация, която твърде често е неточна и подвеждаща.

Медицинските препоръки на Световната здравна организация и другите контролни органи са най-достоверният източник на информация, но дори и те невинаги са съгласувани една с друга, а и често сменят своята позиция.

Примерът

Така например, ако искате да се предпазите от рак на гърдата, един начин да понижите своя риск е да отслабнете на тегло в ранна възраст и да го поддържате до край. Тук идва друг основен проблем – как да направите това? Съществуват стотици проучвания в подкрепа на един или друг хранителен режим и/или тренировъчна програма, които доказват своята ефективност за кратък срок от време. Въпреки това в дългосрочен аспект нищо освен бариатричната операция не е доказало своето действие.

Друг начин да понижите риска си от рак (или поне вашият лекар винаги е твърдял така), е да консумирате много плодове и зеленчуци. Но дори това твърдение, което бе считано доскоро за догма в онкологията, беше оборено от мащабно проучване на националния раков институт, събрало данни от 500 000 души в Европа. То показа, че консумацията на плодове и зеленчуци има незначителен ефект върху риска от рак.

Най-крайната мярка за превенцията от рак на гърдата е оперативното й отстраняване – мастектомия. Но дори и това не дава абсолютни гаранции – туморът може да се развие в малкото тъкани, които са останали. Освен това мастектомията не е процедура, която всеки ще предпочете, освен ако не е абсолютно необходима.

Решението

И все пак след всичко това – как трябва да постъпим при вземането на комплексни решения, касаещи нашето здраве, когато има толкова много объркваща информация? Повечето здравни рубрики биха ви посъветвали „да се консултирате с вашия лекар”, но предвид колко зает обикновено е той, ще ви се наложи да окажете голям натиск върху него, за да получите необходимата ви ценна информация. Затова е по-важно да си създадете няколко основни правила, които ще ви помогнат при взимането на всяко решение касаещо вашето здраве.

Хранете се – не твърде обилно и предимно с растения. Няма нищо лошо в това да прегрешите с някое сладко удоволствие, стига това да не се случва твърде често. Ключът към здравословното хранене е умереността.

Става ли въпрос за по-комплексни здравни решения, идват на помощ три прости правила:

  • Ранно е по-добре от късно. Това не означава, че трябва да започнете да се изследвате за рак на гърдата от 18 годишна възраст. Това означава, че трябва да помислите предварително, така че когато решавате да си правите мамография на 40 или 50 години, вече да имате едно на ум. Не изпускайте здравето си извън контрол. Ако все пак напълнеете с 5 килограма, не оставяйте те да станат 10.
  • Нека числата си вършат работата. Докато четете препоръките на дадена агенция, обърнете внимание на данните от проучвания, въз основа на които те се базират. Освен това добре е да следите вашите собствени здравословни показатели: по този начин по-лесно ще контролирате наболели въпроси като вашия индекс на телесна маса, кръвно налягане, обиколка на талията, липиден профил и др.
  • Доверете се на откровеността. За начало помолете вашия лекар за копие от медицинската ви история и резултатите от изследвания. Не бъдете срамежливи и стеснителни, а го разпитайте за всичко това, което ви интересува.

Нито едно от тези правила не изисква от вас да седнете и да прочетете хиляди проучвания. Крайната поука е да бъдете разумни и предпазливи със здравната информация, на която се натъквате всеки ден.

Снимка: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)