Какво не е психотерапията

Психотерапия

Ако мислите, че тя е вие да говорите, терапевта да слуша, след което да ви даде съвет, и да си вземе таксата, дълбоко грешите. Като се има предвид ,че психотерапията е лечение на душевни рани, то е невъзможно да бъдат излекувани само разказвайки за тях.

Инструментите за лечение на раната в психотерапията се наричат  психотехники, споделя психолога Галя Мутафова. Това са накратко пресъздаване на ситуации, които са предизвикали рани и обучението на клиента да реагира по различен начин, както и да мисли по различен начин. По този път хората се учат да са печеливши в ситуации, в които до този момент са били губещи. Често психотерапевтичния кабинет е тренировъчна площадка.

Съчувствието на психотерапевта е много повече от това просто да ви каже ”Разбирам те”. Когато един терапевт разбира, това означава че се е потопил с вас , 15 метра под вода. Усетил е какво е да нямаш въздух, видял е тъмното, видял е опасностите, видял е обвитите водорасли в краката ви.

И сега може би всички си мислите.....”Сега остава да ме спаси!”. Отново дълбоко грешите. Ако ви спаси, вие ще сте благодарни, но никога няма да разберете как да излезете от подобна ситуация в бъдеще. Затова той стъпка по стъпка ще ви обучи как сами да се справите. Ще ви осигури бутилка с кислород.Ще стои на дъното достатъчно дълго докато се успокоите и сте способни да мислите. Ще ви помогне да намерите как сте се оплели във водораслите и как да се разплетете.Ще се освободите и ако не знаете да плувате, терапевта  ще ви обучи как да изплувате.  Накрая ще седнете на плажа и ще проговорите как се е стигнало до там. Какво можете да направите, ако такова нещо ви се случи пак. Сега вече работата е свършена. Вие ще си тръгнете с пълно знание какво да правите в подобна ситуация.

Никой по време на психотерапия няма право да взема решения  вместо вас. Психотерапията не е свързана с това да ви казваме кое е правилно и кое не. Никой не може да каже на един човек как ще му е добре да живее, кой е пътя му и как да стигне до там.

В такива случаи психотерапевта  се превръща в огледало. Показва ви вашия живот от различни гледни точки, кара ви да се погледнете право в очите, да се разберете със собствените си желания, мисли и чувства. Когато сте наясно с всички парчета от собствения ви пъзел, решенията изплуват сами.

Никой не може да ви накара да вярвате в нещо, в което не вярвате. Добре би било всички да се лекувахме чрез внушения или с прости наставления какъв трябва да бъдеш. Само, че уви това не е така. Ако беше майка ви и съседките щяха да свършат чудесна работа.

Психотерапевта не работи така. За него е ясно, че никой не се разболява или разрушава живота си преднамерено. Ясно е и че нямате грам идея защо се случва това. Единствената структура ,която знае отговорите е вашето подсъзнание. Терапевта трябва да говори на неговия език, да събира отговорите му, да ви кара да забелязвате сигналите му (нещо,което не сте правили до момента). Тогава, когато намерите отговори на вашите „защо-та?”, тогава лесно можем да открием и решенията.

 От ва излизат въпросите, във вас са и отговорите. Терапевта помага за да ги откриете.

Слабите хора не ходят на психотерапевт, нито глупавите. Наясно сме и всеки знае това,  че борбата със себе си и с характера си е най-тежката борба. Няма как човек повел тази битка да е слабак.

*Слабаците обвиняват другите, за неща които се преповтарят и преповтарят в живота им.

*Слабаците предпочитат всичко около тях да се руши вместо да спрат деградацията.

*Слабакът не се интересува от страданието на никой на около.

*Слабакът е свикнал със загубите и не се бори с нищо, и най вече през ум не му минава, че може да има проблем.

Глупакът пък от друга страна, само ще гледа повърхността на живота и не би си задал нито един въпрос. Той няма време да мисли, обикновено консумира, търсейки временни облекчения.

Автор: Галя Мутафова

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (4 гласове)