Разпространени митове за здравето

Съвременният човек живее в свят, който постоянно се променя и преоткрива от науката. Гордеем се, че израстваме в едно ново, информационно обезпечено общество и узнаваме за всяка новина, дори от другия край на света за части от секундата!

Разпространени митове за здравето.Интересното е обаче, че дори и да живеем в свят на неограничената информация, все още сме подвластни на определени масови заблуди и митове относно света около нас. Медицината и здравето не правят изключение. Целта на тази класация е да ви представи най-разпространените заблуди относно вашето здраве, и да ви помогне по-добре да отграничите реалността от художествената измислица.

Използваме само 10% от мозъка си

Трябва да ви кажем, че това е пълна глупост. Много често вярващите в тази теза погрешно спекулират с твърдения на Айнщайн. Но според ЯМР и други медицински изследвания, няма област в мозъка, която да не е активна. Дори ако вземем единични неврони, пак няма да открием неактивни. Дори метаболитни изследвания на неврони не откриват неактивни област в мозъка. Митът явно се е зародил в началото на 1900 година с измамници, които са опитвали да покажат, че все още не са постигнали пълния си потенциал.

Трябва да пиете поне 8 чаши вода на ден

„Няма медицински доказателства, които да докажат, че имаме нужда от толкова много вода.“ д-р Рашел Врееман. Митът се заражда през 1945 година, когато широко се препоръчва да се приемат по 8 чаши течност на ден. Но с течение на времето течност се заменя с вода, а всички сокове, кафета и други напитки сякаш се изхвърлят от списъка с течности.

Ноктите и космите растат и след смъртта

Не те не растат, мъртва клетка не може да синтезира протеини, от които са изградени ноктите и космите. Когато умрем започваме да се дехидратираме, меката тъкан да изчезва и разгражда, което кара космите и ноктите да изглеждат все едно порастват.

Избръснатите косми прорастват, по-бързо, по-тъмни, здрави и дебели

През 1928 година проучвало е изследвало темпът на растеж на космите, чрез области от кожата една от които е избръсната, а другата не. Прорасналите косми не били по-тъмни или дебели и не са прораснали по-бързо в сравнение с неизбръснатата зона.

Учените обясняват, че когато косъмът прорасне след бръснене, той има затъпен край и създава илюзия, че е по-дебел. Може да изглежда и по-тъмен, защото не е облъчен от слънцето.

Четенето на изкуствена или заглушена светлина уврежда очите

Учените не са открили доказателства, които защитават тази теза. Може да получите единствено временно размазано зрение, но то се възстановява след почивка. Естествено не препоръчваме да го правите постоянно (виж. ).

Яденето на пуешко те прави сънлив

Целият мит се основава на това, че в пуешкото има триптофан, който те прави по-муден. Обаче пуешкото не съдържа повечето от тази аминокиселина отколкото в пилешкото или телешкото. Всъщност митът се появява в САЩ. По време на празници те ядат големи сочни пуйки, направо преяждат, като това поливат с обилно количество алкохол. Всичко това може да те накара да заспиш, понеже циркулацията на кръв се пренасочва към стомаха.

Мобилните телефони са опасни в болниците

Някои хора смятат, че телефоните могат да повлияят на медицинската апаратура и да причинят смърт. Но такива инциденти няма както и доказателства за тази теза.

Снимка: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)