Стареене на кожата

Ако същността на живота е в постоянната промяна, то най-забележимото доказателство за това е нашата кожа. Именно тя е органът, който се променя най-осезаемо в естествения ход на процесите на растеж, развитие и стареене.

стареене на кожатаОсвен от възрастта (хронологично стареене) обаче кожата се повлиява негативно и от редица други фактори като слънце, вятър, студ, лоши навици и пр. Нека с тази статия да вземем необходимите мерки, за да запазим кожата си свежа и добре изглеждаща.

Кожни промени, свързани с процесите на стареене

 • Кожата става по-груба
 • Кожата става нееластична, което се дължи най-вече на загубата на еластичната тъкан (еластин)
 • Кожата губи своята плътност и става по-прозрачна с възрастта. Това се случва поради изтъняване на повърхностния слой на кожата (епидермис)
 • Появяват се кожни лезии като доброкачествени тумори
 • Кожата става „по-чуплива”, което е резултат от промени в зоната между епидермиса и дермата
 • Кожата става по-лесно ранима. Това е следствие от изтъняване на стената на кръвоносните съдове с възрастта.

Промени под кожата:

 • Загубата на мастна тъкан особено в областта на бузите, слепоочията, брадичката, носа и очите може да бъде причина за отпускане на кожата, привидно хлътване на очите и лош външен вид.
 • Загубата на зъби в областта може да стане причина за видимо набръчкване в областта на устата.
 • Замяната на хрущялната тъкан с костна подчертава костната структура на носа.

Суха и раздразнена кожа

Сухата и раздразнена кожа е белег на естествените промени на стареене. Около 85% от по-възрастните хора се оплакват от раздразнена кожа, когато се намират в затворени помещения със сух и затоплен въздух. Това се дължи най-вече на загубата на мастни жлези.

Всичко друго, което допълнително изсушава кожата като прекомерната употреба на сапуни и горещи вани, може да задълбочи проблема. Ако вашата кожа е много суха и вие се оплаквате от постоянен сърбеж, се консултирайте с лекар. Това състояние може да предизвика редица по-сериозни проблеми - да влоши вашия сън, да ви направи раздразнителни или да бъде симптом на заболяване. Някои медикаменти могат да увеличат сърбежа.

Вредни фактори

Как вашата кожа се променя с възрастта зависи от голямо разнообразие от фактори, по-важните от които са:

 • начинът на живот
 • храненето
 • наследствеността
 • личните навици

Разбира се, съществуват и голям брой други фактори, които оказват влияние. От първостепенно значение за появата на бръчки и петна по кожата са нормалните процеси на стареене, прекомерното излагане на слънце и загубата на подкожна тъкан (мастната тъкан между кожата и мускулите).

Стресът, бременността, движенията на лицевата мускулатура и позата по време на сън са второстепенни фактори, които ускоряват кожните промени. Когато кожата изгуби своята еластичност, гравитационните сили карат кожата на веждите и клепачите да увисне, а тази на бузите и долната челюст да се отпусне и да формира „двойна брадичка”.

Линиите в резултат на лицевите движения стават по-видими, когато кожата започне да губи своята еластичност (обикновено, когато хората навършват 30-40 години). Тези линии могат да бъдат хоризонтални по челото, вертикални около носа или заоблени в областта на слепоочията, горните бузи и около устата.

Позата по време на сън

Положението на главата върху възглавницата също може да укаже негативно влияние върху външния вид на лицето. В резултат на притискане на лицето към възглавницата в леглото могат да се появяват бръчки, които са разположени най-често в областта на челото, започващи от веждите и свършващи до линията на косата в близост до слепоочието. Друго тяхно характерно местоположение е над корена на носа или под формата на малки заоблени линии около слепоочието, горната буза и устата.

Най-добрата поза на сън за вашето лице е спането по гръб.

Излагане на интензивна слънчева светлина

Ултравиолетовите лъчи на слънцето увреждат еластиновите нишки на кожата, което води до загуба на еластичността на кожата, до нейното разпъване и поява на бръчки. Кожата загубва способността си да възвръща първоначалното си положение след разпъване. Тя също става по-ранима, а възстановителните процеси протичат по-бавно. Запомнете, че слънчевите увреди на кожата могат да не се проявят веднага, но с течение на времето те се наслагват и рано или късно стават видими.

Въпреки че кожата притежава известни репаративни способности, почти нищо не може да поправи кожните увреди, причинени от прекомерния престой под слънцето. Все пак никога не е късно да започнете да се пазите. Най-ефективният начин е да избягвате дългото излагане на слънце или поне да използвате слънцезащитни кремове и лосиони.

Тютюнопушене

Пушенето също разваля вашата кожа! Пушачите имат повече бръчки отколкото непушачите на същата възраст и със същия тип на кожата, показват голям брой проучвания.

Хормонални фактори

Добре известни с ефекта си върху остеопорозата и настроението, естрогените също оказват силно влияние и върху процесите на стареене на кожата. Ето защо в менопаузата, с понижаване на хормоналната активност, процесите на стареене се ускоряват. Хормоналните изменения нарушават нормалната структура на кожата: тя губи своята гъстота, изсушава се, отпуска се дермоепидермичното съединение. Лицето губи своя овал.

Частично решение на този проблем може да се открие в приема на фитоестрогени или хормонално-заместителната терапия. За целта се консултирайте с вашия лекар.

{rt}

Снимка: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)