Асиметрия на гърдите и тяхната корекция

Разположението както на външните, така и на вътрешните органи от двете страни на тялото невинаги е напълно пропорционално. Гърдите не правят изключение от това правило и рядко са напълно симетрични при жените.

асиметрия на бюстВ действителност асиметрия се наблюдава практически при всяка жена, като почти винаги лявата гърда е малко по-голяма от дясната. В по-големия процент от случаите обаче тази разлика в симетрията на бюста е едва забележима и не изисква хирургическа намеса.

Промени в женските гърди през годините

Гърдите започват да нарастват около 2 години след първата менструация и продължителността на този период е обикновено между 4 и 6 години. Женските полови хормони естрогени са основният фактор, оказващ влияние върху тяхното развитие. Ако в организма се появи някакъв фактор, който прекъсне производството му, настъпват промени във формирането на гърдите. Други случаи, при които количеството на естрогени се променя значително са бременността и след менопаузата. През тези периоди отново настъпват промени в големината на гърдите.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако внезапно настъпи необичаен дисбаланс в зряла възраст, задължителна е консултацията с лекар. Незабавно трябва да се консултирате с лекар, и ако усетите някаква формация или бучка в асиметричната по форма или големина гърда. По­вод за без­по­кой­с­т­во са по­я­вя­та на оток, уп­лът­не­ние, “пор­то­ка­ло­ва ко­ра” на ко­жа­та. Редица проучвания също показват връзка между гръдната асиметрия и рака на гърдата. Симетрията им може да се наруши под въздействието на женските полови хормони, в частност естрогенът, който оказва влияние върху развитието на рак на млечната жлеза. За формирането на злокачествено образувание е много важна наследствената обремененост от заболяването.

Причини и видове асиметрия

При 1,6 % от жените, асиметрията на гърдите е съществена. Това се нарича асиметрия на млечните жлези и има различна изразеност. Това състояние не е заболяване, а козметичен дефект и може да се отстрани чрез козметична корекция. Разликата между тях може да се дължи на:

  1. по-малък обем на едната гърда (хипоплазия - забавено развитие);
  2. по-голям обем на едната гърда (хипертрофия)
  3. дефект в ареолите - проблем в обема или формата им
  4. различен диаметър на ареолите
  5. увисване (птоза) на едната гърда и по-голям обем на другата .
  6. увисване на едната гърда, а другата е в норма
  7. птоза на двете гърди
  8. увеличаване размера на едната гърда (хипертрофия) и забавяне в развитието на другата (хипоплазия)

Асиметрията на гърдите често се дължи на промяна в генетичния материал, поради което те започват да растат несъразмерно. Очевидното несъответствие може да се дължи на синдрома на Поланд. Той представлява рядък дефект по рождение, който се характеризира с недоразвитие или липса на гръден мускул от едната страна на тялото, по-често дясната. Този синдром понякога е причина за значимо увисване на една от гърдите.

Кога се налага корекция на асиметрията

Тези разлики са нормални, но влияят на женското самочувствие значително. Жените често се срамуват от партньора си и нямат желание за осъществяване на полови контакти. В голяма част от случаите асиметрията на гърдите довежда до емоционален срив и загуба на вяра в себе си. За тези, които се чувстват неловко, естетичната хирургия предлага задоволително решение на проблема. Жените, обръщащи се за помощ към пластичните хирурзи не трябва да се срамуват, нито да изпитват неудобство, тъй като много други жени страдат от същия проблем.

Корекцията на гърдите, в този случай, неизбежно води до подобряване качеството на живот, тъй като жената се възприема като пълноценен и завършен човек.

Кои са подходящите кандидати?

Обикновено, хирурзите препоръчват на такъв тип корекция да се подлагат момичета на 18 или повече години. В крайни случаи, могат да бъдат направени изключения за момичета на 16 или 17 години. Основното правило е, че трябва да са минали поне 2 години от първата менструация.

Същност на процедурата по корекция на асиметрията

Симетризацията се изразява в увеличаване размера на по-малката гърда с подходящ имплант или намаляване на по-голямата. Понякога, за по-добър ефект, се комбинират двата метода за получаване на така желания резултат. Продължителността на процедурата зависи от приложения метод и степента на асиметрия. Според проучване, проведено от Американското общество на пластичните хирурзи (ASPS), всяка жена, която е претърпяла естетическа интервенция , още 6 месеца след процедурата се намира в отлично психическо здраве.

{rt}

Използвана литература:

http://www.plasticsurgery.com
The American Society of Plastic Surgeons
Снимка: Coreyu
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)