Постигнете лесно желаната кожа

Започнете още днес да използвате по-долу описаните 5 витамина и скоро вашата кожа ще изглежда по-добре от всякога.

Витамин А: Най-силният противник на стареенето

Витамин А можете да откриете в състава на лосиони, нощни кремове и други медицински продукти. Върху етикетите неговите производни най-често са означени като ретиноиди.

Доказано е, че витамин А води до намаляване на бръчките, премахване на тъмните петна и изглаждане на неравностите по кожата. Американски дерматолози от престижен медицински университет препоръчват на всеки, който иска да изглежда по-млад, да използва витамин А (ретиноиди) за локално нанасяне.

Нанасяйте най-добре локалните ретиноиди вечер, тъй като слънчевата светлина деактивира повечето форми на витамин А. За да не дразни излишно кожата ви, в първите две седмици използвайте витамин А за локално приложение всяка втора или трета вечер, като нанасяте малки количества.

Витамин B3: подобрява хидратрацията и намалява зачервяванията

Този витамин може да намерите под формата на лосиони, кремове и серуми. Обикновено върху етика на тези продукти витамин B3 се обозначава като ниацинамид.

Доказано е, че витамин B3 увеличава продукцията на серамиди и мастни киселини, които представляват два ключови компонента, изграждащи външната защита на кожата. След като тази защита е подсилена кожата се хидратира по-добре и по-трудно се раздразва, което прави B3 едно чудесно средство на избор за суха и чувствителна кожа.

При проучване с ниацинамид се е установило, че той е спомогнал за подобрението на зачервяването при розацеа, което представлява често срещано състояние при жените.

Установено е също така, че витамин B3 намалява тъмните петна, тъй като инхибира пренасянето на пигмент до клетките на кожата.

За максимални резултати най-добре е да нанесете B3 сутрин или вечер. Използването на ниацинамид заедно с локални ретиноиди ще намали раздразнението, причинено от витамин А. Ето защо е добре преди нанасяне да смесите в ръката си двата витамина за локално приложение и да ги нанесете заедно.

Витамин C

Витамин C може да намерите в състава на хидратиращи кремове, които са подходящо опаковани да запазят неговите качества, например в непрозрачни херметично затворени кутии. Концентрацията на витамин C в тези продукти трябва да бъде равна или по-голяма от 5 процента, тъй като само тогава ефектът ще е задоволителен.

Доказано е, че витамин C намалява вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки, отпускането и други промени, типични за стареещата кожа. Той също способства за изглаждането и премахването на кафевите петна по кожата.

Положителните ефекти на витамин C и ретиноидите (витамин А) върху кожата са подобни, като тяхното действие взаимно се допълва. Ето защо, за да постигнем по-добър ефект, трябва да ги използваме заедно. Стареенето на кожата възниква по много различни механизми и затова се нуждаем от една комплекса защита с много средства.

Експертите в областта препоръчват да нанасяме витамин C сутрин преди излагане на слънце, за да предпазим кожата си от свободните радикали, индуцирани от УВ-лъченията.

Витамин Е: намалява сухотата и подпомага защитата срещу УВ лъчите

Витамин Е можем да открием в слънцезащитните продукти, както и в продуктите, които се използват след излагане на слънце. За да бъдат достатъчно ефективни, те трябва да съдържат поне 1% витамин Е.

Този витамин намалява сухотата, съхранявайки естествените съставки на кожата, които я хидратират. Ако го приложим върху кожата преди излагане на слънце, тя ще бъде по-малко зачервена, подута и суха от обичайното. Това се дължи на способността на витамин Е да неутрализира свободните радикали и заслужено носи прозвището „защитника”.

Използвайте витамин Е за локално приложение преди или след продължително излагане на слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи могат да разрушат половината от естествените запаси на витамин Е в кожата. Затова подсигурете вашата защита, като използвате слънцезащитен продукт, съдържащ витамините Е и C. Някои проучвания показват, че противовъзпалителният ефект на витамин Е може да предотврати много негативни влияния върху кожата, дори и ако се нанесе след слънчева баня.

Витамин К: За млади и свежи очи

Витамин К може да бъде намерен в очни кремове, които съдържат също ретинол.

Доказано е, че витамин К (наричан още фитонадион) намалява тъмните кръгове под очите. Витамин К подобрява съсирването на кръвта в нежните капиляри в тази зона, които са една от причините за появата на тъмни кръгове под очите. Според независимо проучване съвместното локално приложение на витамин К и ретинол води до значително подобряване на тъмните кръгове само след 4 месеца. Предполага се, че ретинолът усилва действието на витамин К да прониква в кожата и да премахва тъмните участъци.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: кожа