Опознайте кожата си преди да поръчвате козметика

Навярно сте запознати с голям брой популярни козметични продукти, които ви гарантират постигането на възможно най-добър външен вид на вашата кожа. Всички те ви обещават сигурни резултати, но все пак кои от тях да изберете?

кожа и козметикаВсе още ли се чудите?

Придържайте се към представените по-долу съвети и ще разберете кои продукти са подходящи за вашия тип кожа.

Най-важното нещо в процеса на избиране на козметиката е да се доверявате на собствената си преценка: Няма човек, който да познава кожата ви по-добре от вас самите. Съществуват голям брой продукти за кожа на пазара и е много вероятно да пропилеете своето време и пари в намирането на правилната козметика. Затова отделете малко време да се образовате преди да купите първия препоръчан крем.

Запомнете, че указаните препоръки са примерни и не заместват консултацията с дерматолог. Ако страдате от специфични и по-сериозни проблеми на кожата се прегледайте при специалист.

С какво да се съобразим при избора на козметика

Измежду голямото разнообразие от продукти на пазара трябва да се ориентирате към тези, които най-много подхождат както на вашия вкус, така и на начина ви на живот. Ако сте се насочили към продукт, който ви се струва твърде скъп, твърде лепкав, твърде мазен или с неприятна миризма – откажете се от него, защото независимо от конкретната причина най-вероятно няма да го използвате.

Преди да направите поредната покупка вие трябва да се съобразите с основни характеристики на вашата кожа:

  • Типът кожа. Кожата може да бъде мазна, суха, чувствителна или комбинирана. Ако ви е трудно да прецените какъв тип кожа имате, консултирайте се с дерматолог.
  • Цветът и чувствителността й на слънце. В случай, че вашата кожа е светла, тя е най-вероятно и чувствителна към слънце и лесно изгаря. В противен случай вашата кожа е тъмна и по-издръжлива на слънчевите лъчи.
  • Вашите цели. За да изберете правилния продукт, вие трябва да си поставите и правилните цели! Започнете да се питате какво желаете: Желаете ли да забавите стареенето на вашата кожа? Искате ли да се отървете от кожните си проблеми като акне, пигментни петна, розацеа и др.? Възможно е да имате също така големи пори, слънчеви поражения, бръчки по лицете, които не понасяте. Подпухнали ли са тъканите около вашите очи или имате торбички под тях? Всички тези състояния се нуждаят от специално внимание и насочено търсене по козметичните щандове.
  • Вашите лични навици. Пушите ли? Прекарвате ли много време под лъчите на лятното слънце? Приемате ли ежедневно комплекс от витамини? Храните ли се балансирано? Всички тези фактори влияят върху начина, по който трябва да се грижите за кожата си.

След като си отговорите на тези въпроси и намерите нужната информация вие може разумно да сортирате няколко продукта, предназначени за вашата кожа, и да изберете най-подходящия сред тях. Ако се нуждаете от помощ, не се притеснявайте да се консултирате със специалист.

Снимка: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: кожа