Татуировки - рисунки на душата

Желаете ли да се откроявате сред множеството или да демонстрирате принадлежност към дадена група или общество? Може би вече сте се ориентирали към татуажа (татуирането) и със сигурност не сте единствени.

татуировкиОколо 25% от хората между 18 и 30 годишна възраст имат татуировки, а процентът на желаещите вероятно е още по-голям.

Но дали ще сте така убедени да обрисувате тялото си, след като прочетете този материал?

Назад към корените

Думата татуировка (tattoo) произхожда от полинезийските думи “ta“, която означава рисунка, и „toua” - дух, душа.

Изкуството на татуировките датира от незапомнени времена. Разбира се, те са се отличавали значително от съвременната идея за татуиране. Най-старите татуировки са били продукт на нараняванията на кожата по време на лов. Раните и одраскванията са се сливали в причудливи рисунки, които нашите прародители вероятно са дооформяли. По този начин татуировките са отличавали своя носител от съплеменниците му като храбър войн и добър ловец.

Татуировките с различни багрила се появяват значително по-късно и стават масова практика при коренното население на Нова Зеландия и Индонезия, където са били показател за уменията на война и са определяли неговата позиция в обществото.

В древна Япония пък чрез татуировките жените са разкривали своето семейно положение.

Най-голям принос към развитието на татуировките в Европа се преписва на капитан Джеймс Кук, който, връщайки се от плаване през 1769 г, донася от Таити не само думата “tattoo”, но и “Великия Омай” – изцяло татуиран полинезиец.

Какво представляват татуировките

Татуировката е процес на въвеждане на чужд за тялото пигмент в човешката кожа. Багрилото се вкарва с игла (аматьорски) или с татуировъчна машина (професионално) в средния слой на кожата, наречен дерма.

След като попадне в дермата пигментът се поглъща от специални клетки на съединителната тъкан (фибробласти). Натоварените фибробласти изгубват свойството си да се придвижват и остават трайно на своето място в кожата. Съвсем малко количество от пигмента остава в междуклетъчното пространство.

Видове татуировки

На първо време се отличават временни и трайни. Истинските трайни татуировки биват:

 • Аматьорски (любителски) татуировки - използваното багрило може да бъде мастило, въглен или пепел, инжектирано с игла в дермата. Обичайно тези татуировки се правят в домашни условия и това неминуемо увеличава риска от инфекции и алергични реакции.
 • Професионални татуировки - правят се от професионалисти - сертифицирани лица в условия, отговарящи на определен минимум. Извършват се с помощта на специална машина, често наричана пистолет.
 • Козметични татуировки - татуировките могат да се използват и за поставянето на постоянен грим, като червило или очна линия например. Тъй като татуровките избеляват с времето, може да се наложи повторното им нанасяне.
 • Медицински татуировки - поставяне на татуировка с цел бърза реакция в спешни случаи. Например татуировката при диабетици ще покаже на спешния екип, че болният страда от заболяването, в случай че е изпаднал в безсъзнание.

Усложнения на татуировките

 • Алергични реакции. Татуировките съдържат много пигменти, които могат да предизвикат алергични реакции. Най-чести са алергичните реакции към татуировките с червен пигмент поради съдържащите се в тях метални компоненти.
 • Инфекциозни заболявания. При използването на нестерилни игли в аматьорски условия е възможно предаването на хепатит B, хепатит C, HIV и сифилис. Развитието на кожни инфекции (пиодермии) на мястото на татуировката е често срещано явление при примитивна техника.
 • Формиране на келоиди. Ако сте склонни към образуване на келоиди - белези, които са по-големи и надигнати значително повече от обичайното, по-добре се откажете от татуировките.
 • Кожни псевдолимфоми. Това са също реакции на свръхчувствителност, при които около мястото на татуировката се разполагат групи от нетипични клетки на имунната система - картина, наподобяваща често лимфом.

Съвети за безопасност

Ако все още сте решени да си правите татуировка, направете го, но само в студио, отговарящо на санитарните изисквания за процедурата. Съвсем ориентировъчно може да огледате повърхностите и общото състояние на студиото и ако нещо не ви допадне - изчезвайте възможно най-бързо. Уверете се, че иглата и инструментите за работа са напълно стерилни!

Ето и още няколко полезни съвета:

 1. Не пийте алкохол и не приемайте наркотици нощта преди да си направите татуировка.
 2. Не си правете татуировка ако сте болни.
 3. Уверете се, че човекът, който поставя татуировката, носи ръкавици.
 4. Уверете се (още веднъж), че всички игли са стерилни.

Колко трайни са татуировките

При класическата татуировка се използва туш с различен цвят, който, попаднал в същинската кожа (дермата), не се елиминира, не се разгражда и остава за цял живот. Все пак с годините повечето татуировки избеляват, което налага тяхното повтаряне при желание.

Перманентните татуировки остават за цял живот и може би това им е най-големият недостатък в редица случаи, тъй като човек не може да съобрази как ще изглежда след 20 години и дали ще му допада татуировката.

Освен това е известно, че с възрастта кожата се отпуска, което създава основните проблеми. Например при поставяне на перманентен грим в областта на веждите, те се изписват косо и нагоре спрямо окото и така се създава изражение на весело настроение, на учудване, дори на загадъчност. С напредване на годините обаче веждите и особено външните им ръбове се смъкват надолу. Изразът на лицето може да стане тъжен, печален, дори комичен.

Как се премахват татуировките

Премахването на татуировките е дълга и сложна процедура, тъй като отстраняването на пигмента от дълбоките слоеве на кожата е бавно и трудоемко. Почти винаги остават повече или по-малко трайни белези след манипулацията.

Съществуват 3 основни метода за премахване:

 • Премахване на кожата с последваща пластика
 • Дермабразия
 • С IPL апаратура
 • С лазер

Последният е най-честият и атравматичен метод за премахване и логично - най-предпочитан.

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)