Селен - минерал

Селен в малки количества е есенциален минерал и трябва да бъде приеман с храната. Прибавя се към различни лекарствени препарати, за борба с пърхота, косопада, екземите.

Селен и бразилски орехСмята се, че селенът е един от най-ефективните антиоксиданти в света и поради тази причина се използва в борбата с ракови заболявания.

В кои храни се съдържа селен?

Бразилският орех е най-добрият източник на селен. Маята, пълнозърнестите храни и морските деликатеси са също богати на селен. Проучвания доказват, че селенът, съдържащ се в маята, се абсорбира много по-добре от селена под формата на селенит.

Кога може да се развие дефицит на селен?

Повечето хора вероятно не приемат достатъчни количества селен, но въпреки това сериозни дефицити са рядко явление в западния свят. Тъй като почвите в някои райони са бедни на селен, при хората, консумиращи отглеждани в тези райони растения, съществува по-висок риск от развитие на дефицит.

Пациенти, болни от СПИН, също страдат от дефицит на селен. Ограничено проучване показва връзка между сърдечни-съдовите заболявания и ниските нива на селен в организма.

Доказано е, че хората, дефицитни на селен, имат повишен риск от развитието на определени видове ревматоиден артрит.

Възможни странични ефекти

Селенът е безопасен, когато се приема в препоръчителни количества от 100-200 μг на ден. Вземането на повече от 900 μг на ден под формата на хранителна добавка може да причини странични ефекти при някои хора. Селеновата токсичност може да предизвика загуба на нокти, кожни обриви и неблагоприятни промени на нервната система. При наличието на ендемична гуша, предизвикана от йоден дефицит, селеновите добавки са докладвани да влошават състоянието на нарушена тироидна функция.

Въпреки че повечето изследвания показват, че селенът предпазва от рак, единично проучване в областта открива повишен риск от определен вид рак (сквамозно-клетъчен карцином) при хора, вземащи селенови добавки. Американската национална академия по наука препоръчва дневният прием на селен да не надхвърля 400 μг.

Селенът подобрява антиоксидантния ефект на витамин Е.

Съществуват ли взаимодействия на селен с лекарства?

Определени лекарства влизат във взаимодействие със селена. Следните медикаменти увеличават нуждите на организма от селен:

  • Цисплатин
  • Клозапин
  • Циклофосфамид
  • Оралните кортикостероиди

Валпроевата киселина си взаимодейства със селена по начин, изискващ допълнително обяснение.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Общоприетото препоръчително количество селен за повечето хора е 55 μг на ден. Въпреки това много експерти препоръчват по-висок дневен прием от 100-200 μг.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)