Флавоноиди

Флавоноидите представляват водно-разтворими растителни пигменти. Те се разделят в няколко категории, които са изофлавони, антоцианидини, флавани, флавоноли, флавони и флавонони. Някои от най-популярните флавоноиди като генистеина в соята и кверцетина в лука се приемат са подкатегории.

флавоноидиВъпреки подобната структура на флавоноидите, функцията на отделните категории значително се различава.

Към флавоноидите се включват също хесперидина, рутина и цитрусовите флавоноиди.

Възможен ли е дефицит на флавоноиди?

До момента се смята, че недостиг на флавоноиди не съществува.

Съдържащи флавоноиди храни

Флавоноидите могат да бъдат намерени в голям брой храни.

Например флавоните се срещат в цитрусовите плодове, изофлавоните в соевите продукти, антоцианидините във виното и боровинките, а флаваните в ябълките и чая.

Странични ефекти на флавоноидите

Флавоноидите не причиняват сериозни странични ефекти с изключение на катехините, които понякога могат да причинят повишена температура, анемия, поради загубата на червени кръвни клетки, и обриви. Тези странични ефекти са обратими и изчезват след спиране на приема им.

Предполага се, че честото консумиране на богати на флавоноиди храни в големи количества, може да понижи риска от рак при някои хора.

Флавоноидите действат съвместно с витамин C. Например флавоноидите в цитрусовите плодове подобряват постъпването на витамин C в организма.

Лекарствени взаимодействия:

Някои лекарства влизат във взаимодействие с флавоноидите. Оралната форма на ацикловир увеличава нуждите на организма от флавоноиди.

Дозировка и препоръки за прием

Хора, които спазват здравословен режим на хранене, обикновено си набавят необходимото количество флавоноиди от храната.

Много хранителни специалисти препоръчват прием от 1,000 мг цитрусови флавоноиди, съдържащи се в цитрусовите плодове, от един до три пъти дневно. Друга алтернатива е консумацията на 240-600 мг боровинки на ден.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)