Ресвератрол

Ресвератрол представлява естествен антиоксидант, който се съдържа във червеното вино.ресвератрол

Съществува ли състояние на дефицит на ресвератрол?

Не се наблюдава състояние на дефицит, защото ресвератролът не е есенциална хранителна съставка.

Храни и други източници на ресвератрол

Ресвератролът се включва в състава на разнообразни растения, но в най-големи количества се среща в гроздето и фъстъците.

Виното е основният източник на ресвератрол за човека. Трябва да се има в предвид, че червеното вино съдържа много по-големи количества ресвератрол отколкото бялото, тъй като ресвератролът е концентриран в люспите на гроздето, които участват в процеса на производство на червено вино.

Ресвератролът може също да се открие под формата на хранителна добавка.

Рискове от приема на ресвератрол

Не са докладвани странични ефекти в резултат на употребата на ресвератрол.

Не са известни взаимодействия на ресвератрола с лекарства.

Препоръчителна дозировка и съвети за прием

Една чаша червено вино (200мл) осигурява приблизително 600 μг ресвератрол, докато шепа фъстъци – 73 μг ресвератрол. Ресвератроловите хранителни добавки (обикновено в комбинация с екстракт от грозде или други антиоксиданти) се приемат най-често в количества от 200-600 μг на ден. Някои експерти обаче се съмняват, че такива ниски дози могат да предпазват от рак. Оптималните нива на прием на този антиоксидант са все още неизвестни.

Счита се, че умерената редовна консумация на червено вино може да предотврати развитието на сърдечна-съдова болест. Въпреки това поради рискът от приема на алкохол и последващото привикване към него, пиенето на червено вино не се препоръчва като начин за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, поне докато не се натрупат още познания в областта.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)