Прополис

Прополис представлява смолисто вещество, произвеждано от пчелите, които го събират от пъпките на растенията и кората на дърветата, особенно от иглолистните и тополите.

прополисСъстояние на дефицит на прополис

Прополисът не е есенциална хранителна съставка и състояния на дефицит не са докладвани.

Къде можем да открием прополис?

Прополисътможе да бъде открит под формата на течни екстракти, капсули и таблетки. Кремове и спрейове за локално приложение, съдържащи прополис, се предлагат също на нашия пазар, но дали тези продукти имат някакъв ефект остава все още спорен въпрос.

Какви странични ефекти са наблюдавани?

Прополисът е нетоксичен продукт, въпреки че в редки случаи са докладвани алергични реакции. Тези реакции нормално се ограничават до кожни обриви. Счита се обаче, че подобно на други пчелни продукти (например полен и пчелното млечице) по-сериозни алергии са също възможни. Хората, които са алергични спрямо пчелния полен и меда, не трябва да консумират прополис, ако не са тествани предварително за налична алергия.

В периодна на бременност и кърмене жените не трябва да приемат прополис, докато не се изяснят ефектите му върху тях и плода.

Не са известни взаимодействия на прополиса с лекарства.

Съвети за прием и дозировка

Повечето производители препоръчват прием на 500 мг един или два пъти дневно. За локално приложение на прополис прочетете инструкциите, написани върху етикета на продукта.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)