Мелатонин

Meлатонин е хормон, който регулира нашия биологичен часовник. Когато е във високи количества (през нощта), мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

мелатонин
Въпреки че нивата на мелатонин спадат с възрастта, при здрави
хора те не намаляват под определени критични стойности.

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и в границите на самата клетка.

В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета каротин и витамин С в организма си, но е запазил други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали (голяма заплаха за организма) и така образуват мощна отбранителна система срещу тях. Например мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненасивтени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Намиращата се в основата на мозъка епифиза синтезира мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка.

Мелатонинът понижава и нивото на “лошия” LDL-холестерол, предпазва от някои видове рак и стимулира имунната система.

Кога и как е възможен дефицит на мелатонин? Най-чести симптоми.

Най-често по-възрастните хора страдат от проблеми със съня. Използването на мелатонинови препарати облекчава част от техните оплаквания. Въпреки това се смята, че мелатониновата секреция не спада под определени критични стойности при здравите хора, независимо от тяхната възраст. Съществуват лекарства, които потискат секрецията на мелатонин в нашето тяло, напр. аспирин, ибупрофен и бета-блокерите и се счита, че те са главните виновници за намалението на нивата на този хормон при по-възрастните. Ето защо заместителна терапия с мелатонин не е препоръчителна при стари хора.

Хората, страдащи от хронично безсъние, имат по-ниски нива на мелатонин.

Честите пътувания и нощните смени също изтощават нашите мелатонинови запаси. Проучвания в тази насока показват обаче, че мелатонинов дефицит не е наблюдаван при хора, пътуващи често.

Пациенти със сърдечни проблеми също имат по-ниски от нормалните нива на мелатонин. Още не е ясно дали тези ниски нива са в следствие от сърдечното заболяване или ниският мелатонин е причината за сърдечното заболяване.

Хората с шизофрения също страдат от дефицит на мелатонин. Тяхното безсъние се облекчава значително след прилагането на мелатонин-заместителна терапия.

Къде се съдържа мелатонин?

Мелатонинът се произвежда предимно в нашия мозък, в епифизната жлеза. Нивата на мелатонин в човешкото тяло варират в зависимост от денонощния цикъл - смяната на нощ и ден.

Най-високи са нивата ни през нощта.

Мелатонинът се намира в незначителни количества и в храната.

Странични ефекти на мелатонина и мелатонинови препарати

Мелатонинът се свързва с малко странични ефекта. Някои от тях са:

  • сутрешна умора
  • нежелана сънливост
  • ходене на сън
  • дезориентация

Специалисти препоръчват на бременни, кърмачки, хора в депресия и шизофрения, и тези с автоимунно заболяване да не употребяват мелатонинови медикаменти без лекарски контрол.

При изолирано проучване се установява, че приемът на 3 мг мелатонин дневно за три месеца е довело до спад на качеството и количеството на спермата при двама от осем изследвани млади мъже. Това събужда подозрения, че дългата употреба на мелатонин може да доведе до стерилитет при мъжа.

Изследване на група деца с неврологични проблеми е показало, че даването на допълнително 1-5 мг мелатонин дневно е довело да увеличаване броя на пристъпите, въпреки че се е наблюдавало подобрение в съня. Докато не се натрупат още факти, деца с неврологични проблеми трябва да приемат мелатонин само под много строг лекарски контрол.

Много други странични ефекти са съобщавани от пациенти, но все още не са доказани. Такива са спад на либидото, силни главоболия, болезнени коремни спазми и образуване на женски тип гърди при мъже (гинекомастия).

Въпреки че приемът на мелатонин се свързва с подобряването на съня, изолирано проучване в тази област е показало, че четири от общо петдесет изследвани мъже са влошили качеството си на сън при приема на мелатонин.

Документиран е и случай на болезнена гинекомастия, възникнал при 56 годишен мъж, болен от омиотрофична латерална склероза. Той е приемал 1-2 грама мелатонин дневно за година и половина. Симптомите са изчезнали след спиране на хормона.

Диабетиците трябва да използват мелатонин само под лекарски контрол.

Дозировка и препоръкикапсули мелатонин

Нормално тялото произвежда мелатонин само няколко часа през нощта. Този ефект най-добре се имитира от приема на мелатонин под формата на таблетки с продължително действие.

Много лекари препоръчват приемът на мелатонин да в доза 1-3 мг един или два часа преди лягане. По-високи нива не трябва да бъдат вземани без лекарски контрол.

Мелатонин не трябва да се приема през деня!

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)