Калий

Калий в плодовете
Повечето плодове са отличен източник на калий

Калий е есенциален минерал, необходим за регулирането на водния баланс, нивата на киселинност, кръвното налягане и невромускулната функция в организма. Този минерал играе също важна роля при предаването на електрически импулси в сърцето.

Освен това калият е и главният катион /йон с положителен заряд/, който се открива в клетката. Основната му биохимична роля се състои в неговото действие в ензима натриево/калиева помпа – АТФ-аза (Na/K-ATPase). Този жизнено важен ензим има две функции от огромно значение:

  1. Да транспортира калия в клетката;
  2. Да транспортира натрия навън от клетката. Тази двойна функция на активирания ензим е от съществено значение за установяване и поддържане на баланса калий/натрий. Тя осигурява необходимия йонен градиент за поддържане на доброто биологично състояние.

Дефицит на калий

Храните, които нашите прадеди са консумирали, осигуряват много по-високи количества калий от съвременния начин на хранене.

Въпреки това сериозни калиеви дефицити са рядко явление, освен в случаите на продължително повръщане, диария или употреба на калий-несъхраняващи диуретици. Специалистите препоръчват на хора, които се лекуват с такива диуретици, да приемат допълнителни количества калий. Съществуват плодове, които съдържат по-високи дози калий, отколкото се съдържат в калиеви медикаменти, предписани от лекар.

Кои храни съдържат калий?

Повечето плодове са отличен източник на калий. Бобовите растения, прясното мляко и зеленчуците съдържат също значителни количества от този есенциален минерал.

Какви са страничните ефекти от прекомерния прием на калий?

Приемът на твърде много калий (няколко стотин милиграма в един прием) може да предизвика стомашен дискомфорт. Хората, използващи калий-съхраняващи лекарства трябва да избягват употребата на продукти, съдържащи калиев хлорид. Дори консумацията на малки количества плодове, които са богати на калий, може да причини проблеми у хора, приемащи калий-съхраняващи лекарства.

Калият и натрият действат заедно при поддържането на мускулния тонус, кръвното налягане, водния баланас и други функции в тялото. Много експерти смятат, че високото кръвно налягане, причинено от консумацията на много сол (съдържаща натрий), се влошава от недостатъчното количество калий, прието с храната.

Хората с бъбречна недостатъчност не трябва да приемат допълнителни количества калий без строг лекарски конрол.

Определени лекарства могат да взаимодействат с калий.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Най-добрият начин да си осигурим достатъчно калий е консумацията на обилни количества плодове и зеленчуци. Дозата калий, която ние приемаме с храната, варира от 2,5 грама до 5,8 грама дневно. В сравнение с това, колко калий се съдържа в един банан – 500 мг, количеството му в минералните комплекси и добавки е много ниско. Въпреки това човек не трябва да приема еднократно голям брой калий под формата на лекарства или добавки, защото те могат да предизвикат стомашни оплаквания – проблем, който не се причинява от калия в храната.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)