Йод

Йод в малки количества е минерал, необходим за образуването на хормоните на щитовидната жлеза, които са нужни за поддържане на нормалния метаболизъм на всички клетки в тялото.

Действие на йода в организма

Йодът е жизнено необходим микроелемент за организмите. Количеството му в организма има значение не само за правилния обмен на веществата, но и за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Той се натрупва главно в щитовидната жлеза, където се образува съединението тироксин, съдържащо йод. Количеството на йода в щитовидната жлеза е около 15 mg/l. Недостигът на тироксин причинява затлъстяване и гуша, а прекомерното му образуване - отслабване и базедова болест. В кръвта съдържанието му е постоянно и се нарича "йодно огледало". Йодът постъпва в организма с храната, главно със солта, затова готварската сол се йодира. Ежедневната нужда за възрастен човек е около 100-150 микрограма йод. От обикновените хранителни продукти най-богати на йод са лукът и морската риба.

Дефицитно състояние на йод

Хора, избягващи консумацията на млечни продукти, морски храни, преработени храни и йодирана сол, могат да развият състояние на дефицит на йод. Йодният недостиг може да забави функцията на щитовидната жлеза и да причини ендемична гуша или кретенизъм. Въпреки че йодният дефицит е нехарактерен за западните страни, изследвания на населението показват тенденция на намаляване на йодния прием в последните няколко години. Ако тази тенденция се запази, заболяванията, причинени от дефицит на този минерал, ще станат доста по-често срещани.

Кои храни съдържат йод?

Морските храни, йодираната сол и млечните продукти са добри източници на йод. Преработените храни могат да съдържат йодирана сол. Зеленчуци, отглеждани върху йод съдържащи почви, могат също да включват в състава си този минерал.

Какви са страничните ефекти от приема на йод?

Важно! Високи количества йод (няколко милиграма на ден) могат да възпрепятстват нормалната функция на щитовидната жлеза и затова не трябва да бъдат приемани без лекарско предписание.

Въпреки че калиевият йодид (предписван за много кожни заболявания) се понася добре от организма, известно е, че той може да причини следните токсични ефекти: кожни обриви, дразнене и лезии на кожата, гастроинтестинални проблеми и хипотироидизъм, особено при хора с предишни проблеми с щитовидната жлеза. Поради тези потенциални странични ефекти колиевият йодид трябва да се приема само под лекарски контрол.

Нормалният хранителен режим осигурява около четири пъти по-високи количества йод от необходимите. Тази дневна доза може да причини здравни проблеми при по-възприемчиви хора.

Предполага се, че съществува връзка между рака на щитовидната жлеза и консумацията на храна и хранителни добавки, съдържащи големи количества йод. Въпреки това до този момент не същестуват достатъчно доказателства, за да се потвърди или отхвърли тази теза.

Някои хора реагират на приема на йодни добавки с обрив, подобен на младежко акне.

Когато хора, страдащи от малка нетоксична ендемична гуша (живеещи в райони с нормален йоден прием), се инжектират с йод, са възможни случаи на необичайно повишен брой антитела, което съответства на ранните етапи на тироидно автоимунно заболяване.

Деца с йоден дефицит могат също да развият желязо-дефицитна анемия и тази анемия да попречи на лечението с йодни добавки. Терапията с железосъдържащи медикаменти в такива случаи довежда до подобрение на ефиктивността на оралните йодни медикаменти при лечението на ендемична гуша.

За да се предотвратят тези симптоми на йод токсичност, се установяват следните допустими стойности на прием на йод:

  • 1-3 години: 900 микрограма
  • 4/8 година: 300 микрограма
  • 9-13 години: 600 микрограма
  • 14-18 години: 900 микрограма
  • над 19 години: 1100 микрограма
  • Бременни жени 14-18 години: 900 микрограма
  • Бременни жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограма
  • Кърмещи жени 14-18 години: 900 микрограма
  • Кърмещи жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограма

Не са известни взаимодействия на йода с лекарствени медикаменти.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Йодните добавки към храната най-често не са необходимо и не се препоръчват на повечето хора, тъй като обичайният хранителен режим осигурява достатъчни количества йод. Стриктните вегетарианци, които не консумират сол и морски деликатеси, се препоръчва да приемат 150 μг йод под формата на хранителна добавка. Тази доза напълно удовлетворява нуждите на организма, а по-големи количества не са препоръчителни.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.3333333333333 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.33 (3 гласове)