Калций

Калций е минерал, който е изключително важен за човешкия организъм. Неслучаен е фактът, че този химичен елемент присъства в тялото ни в голямо количество, като 99% се намира в костите и зъбите.калций в млякото

Действие на калция в човешкото тяло

Калцият е необходим за нормалното изграждане на костите и зъбите. Той участва и в редица физиологични и биохимични процеси, например:

  • съсирването на кръвта,
  • сигнализацията между невроните,
  • мускулното съкращение.

Калцият е най-известен с ролята си в превенцията на остеопорозата.

Внимание! Хранителните добавки, съдържащи калций, трябва да бъдат избягвани при пациенти с рак на простатата.

Симптоми на дефицит

Тежкият недостиг на калций и витамин D води до рахит при децата и остеомалация при възрастните. Тъй като витамин D е нужен за постъпването на калций в организма, хора с дефицит на витамин D (например недостатъчност на задстомашната жлеза) могат да развият също и недостиг на калций.

Веганите (пълните вегетарианци), хората с тъмна кожа, тези, които живеят в северните части на земното кълбо, и които прекарват по-голямата част от всекидневието си на закрито, са по-податливи на витамин D дефицит. Веганите обикновено си набавят чрез храната по-малко калций и витамин D.

Повечето хора получават чрез храната по-малко от препоръчителната доза калций.

За липсата на калций (като следствие на неправилен хранителен режим) се смята, че повишава риска от остеопороза (особено при жените от бялата и жълтата раса).

Кои храни съдържат калций?

По-голямата част от калция, идващ от храната, постъпва в организма чрез млякото и млечните продукти. Доста разпространено е погрешното схващане, че калцият, съдържащ се в тях, не се абсорбира от организма. Досега обаче няма нито едно сериозно проучване, което да подкрепя това твърдение.

Други ценни източници на този минерал (особено за веганите) са ядките и семената - бадеми, бразилски орех и сусам, зеленолистни зеленчуци, тофу и сушени плодове.

По-голяма част от брашната днес са обогатени с калциев карбонат, а и по принцип зърнените храни също са добър източник на калций.

Какви са страничните ефекти от прекомерния прием на калций?

Някои данни сочат, че при употреба на калциеви добавки има случаи на запек, гадене и образуване на газове. Високият прием на калций от млечни продукти заедно с калциев карбонат от хранителни добавки е възможно да причини т.нар. млечно-алкален синдром. Този токсичен ефект се наблюдава рядко в наши дни, тъй като лекарите отдавна не прилагат калциев карбонат при лечението на язва.

Хора с повишена функция на околощитовидните (паращитовидните) жлези (хиперпаратироидизъм), хронична бъбречна недостатъчност или бъбречни камъни не трябва да използват калциеви хранителни добавки без да се консултират предварително с лекар.

За останалите хора доза от около 1,200 мг дневно се счита за съвсем безопасна. Хора с рак на простата трябва да избягват приема на калций под формата на хранителни добавки.

Все още спорни от научна гледна точка са данните от някои проучвания, че калцият се конкурира с други минерали при постъпването си в организма. Затова на хората, които приемат калций за дълги периоди от време, се препоръчва и приемането на добавки с мултиминерален състав. Това е необходимо, за да не се достигне до недостиг на някой друг от необходимите за правилното функциониране на организма минерали.

Скорошно проучване в тази област показва, че приемът на калций може да попречи на абсорбцията на фосфор, който също е важен за здравето на костната система. Въпреки че повечето типове на хранене осигуряват нормално или дори голямо количество на фосфор, хората в напреднала възраст, които приемат хранителни добавки с голямо количество на калций, има вероятност да развият недостиг на фосфор. Поради тази причина се препоръчва те да приемат поне част от калция под формата на трикалциев фосфат или друг препарат, съдържащ и фосфор.

Най-важната роля на витамин D е поддръжката на нормални нива на калций в кръвта. Поради тази причина по правило се препоръчва комбинацията на калций с витамин D - около 400 IU дневно.

Опити показват, че есенциалните мастни киселини увеличават абсорбцията на калций в червата, като увеличават ефекта на витамин D и намаляват загубата на калций чрез урината.

Приемът на лизин под формата на хранителна добавка увеличава абсорбцията на калций и може да намали неговата екскреция (загуба от тялото). Като резултат, някои изследователи смятат, че лизинът в бъдеще може да играе съществена роля в превенцията и лечението на остеопороза.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Препоръчителната доза е в рамките на 1,200-1,500 мг, както ще видите на таблицата по-долу. Тя обикновено се набавя от храната при голяма част от хората.

Възрастова група

Препоръчителен дневен прием на калций

Мъже и жени от 9 до 18 години

1,300 мг

Мъже и жени от 19 до 50 години

1,000 мг

Мъже и жени от 51 до 70 години

1,200 мг

Мъже и жени над 70 години

1,200 мг

Бременни и кърмещи жени от 14 до 18 години

1,300 мг

Бременни и кърмещи жени от 19 до 50 години

1,000 мг

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)