Мед - минерал

Медта в малки количества е есенциален минерал, който се намира в храната и в човешкото тяло.

Мед минералМед - функции

Минералът мед е необходим за абсорбцията и използването на желязото в нашето тяло. Тя е също така съществена част от антиоксидантния ензим – супероксид дисмутаза (СОД). Медта участва в образуването на аденозин трифосфат (АТФ), молекула, която се използва от нашето тяло като универсален енергиен източник. Мед се изисква и за синтеза на някои важни хормони, както и на колаген – важен компонент на съединителната тъкан.

Освен всичко това медта е нужна за нормалната функция на ензима тирозиназа, който играе съществена роля в пигментацията на кожата.

Възможен ли е дефицит на мед?

Много хора консумират малко по-ниски дози мед от препоръчителните, които са 1,5 - 3,0 мг на ден. Въпреки това чистият дефицит на мед е рядко срещано явление. Изключение са деца с болестта на Менкес, при които абсорбцията на мед е нарушена. Ето защо ако не се лекуват, те развиват сериозен меден дефицит.

Тъй като цинкът пречи на абсорбцията на мед, недостиг може да се установи и при хора, които приемат редовно цинкови добавки и същевремено не приемат допълнителни количества мед. Здравословните последствия в резултат на такъв дефицит могат да бъдат доста сериозни за човек. Подобно на цинка витамин C е възможно да увеличи нуждите ни от мед.

Медният недостиг може да доведе до анемия, по-ниски нива на добрия (HDL) холестерол и сърдечни аритмии.

Източници. Храни, които съдържат мед.

Най-добрият източник на мед са стридите. Ядките, бобовите и житните растения, картофите, зеленчуците и месото също съдържат мед.

Странични ефекти от употребата на мед

Въпреки че максималната допустима доза на медта е все още неизвестна, се счита, че прием до 3 мг мед дневно в комбинация с цинк е безопасен. Хората, които консумират чешмяна вода от медни тръби, трябва да се консултират с лекар преди да започнат приема на мед. Това се налага, защото те най-вероятно приемат достатъчно мед чрез тяхната вода.

В никакъв случай хора с болестта на Уилсън не трябва да приемат медни добавки.

Важно е да се изтъкне, че цинкът пречи на абсорбцията на мед. Хората, които консумират цинк под формата на хранителна добавка за повече от няколко седмици, задължително трябва да приемат и мед (освен ако не страдат от болестта на Уилсън). При липса на допълнителен прием на мед витамин С може да допренесе за развитието на неговия дефицит.

Медта подобрява абсорбцията и използването от организма на желязо.

Предварителни проучвания показват, че количеството на мед в кръвта на хора, умрели от коронарна болест на сърцето, е по-високо от това на хора, които са преживели това състояние. Все още не е ясно, какво причинява тези високи кръвни нива на мед. Редица специалисти в областта предполагат, че са в резултат на хронично възпаление на сърцето при това заболяване.

Други проучвания сочат, че редовният прием на мед може да предотврати развитието на съдечни заболявания.

Лекарствени взаимодействия

Определени лекарства влизат във взаимодействие с медта. Някои от тях повишават нуждите на организма от мед. Такива са:

  • Азидотимидин (AZD)
  • Етодолак
  • Ибупрофен
  • Набуметон

Ципрофлоксацинът намалява нуждите ни от мед. Лекарството Фамотидин изисква по-комплексно обяснение.

Дозировка и препоръки за прием

Повечето хора консумират с храната по-ниски количества мед от препоръчителните. Ето защо някои лекари препоръчват да се приемат допълнително 1-3 мг мед дневно, въпреки че ползата от това все още не е доказана.

Хората, които приемат цинк, вкл. и този, намиращ се в мултивитаминните и минерални комплекси, трябва да вземат допълнително мед.

Медният оксид (CuO) е една от най-често срещаните форми на мед, намираща се в мултиминералните добавки. Проучвания обаче показват, че тя има незначителна чревна абсорбция (т.е. постъпване в организма) и поради това мултиминералните комплекси, съдържащи меден оксид, не са добър източник на този минерал. Някои други форми като медният сулфат, медният ацетат и алкалният меден карбонат се абсорбират по-добре в червата и са предпочитани източници на мед.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)