Ликопен

Ликопен е намерен за пръв път в плода на домата. Той е член на семейството на каротеноидите, което включва бета-каротен, лутеин и подобни весщества, намиращи се в храната.ликопен

Основната функция на ликопенът се описва с няколко думи: мощен антиоксидантен ефект..

В какво се изразява дефицит на ликопен?

Хората, които не консумират често домати или доматени продукти, приемат обикновено по-малки от оптималните количества ликопен. Въпреки това ликопенът не е есенциален за организма нутриент и затова състояние на недостиг не се наблюдава.

В кои храни и други източници се съдържа ликопен?

Доматите и продуктите, направени от домати, са богати на ликопен.

Въпреки това редица проучвания показват, че ликопенът от доматения сок не може да се използва ефективно от нашето тяло. Това твърдение все още се оспорва.

Други храни, съдържащи ликопен са динята и розовите грейпфрути.

Ликопенът съществува и под формата на хранителна добавка или включен в антиоксидантния състав на някои витамини. Неговото усвояване от организма в тази му форма е под съмнение. Съществуват и различни локални препарати за мазане, съдържащи антиоксидантен ефект, включително ликопен.

Съществуват ли странични ефекти от приема на ликопен?

Странични ефекти от приема на ликопен не са наблюдавани.

Не са известни и налични взаимодействия с лекарствени медикаменти.

Каква е препоръчителната дозировка?

Още не е уточнено колко е оптималната доза ликопен. Въпреки това най-високата защита на организма ни от свободните радикали се постига след прием на 6.5 мг дневно, сочи харвардско проучване.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)