Лизин

Лизин е есенциална аминокиселина, необходима за нормалния растеж на тялото и за поддържане на азотния баланс в организма. Есенциалните аминокиселини не могат да бъдат произведени в човек и трябва да бъдат приемани чрез храна или добавки.mlyako-lizin

Кога е възможен дефицит на лизин?

Повечето хора, включително веганите (вегетарианци, които избягват консумацията на млечни продукти и яйца), приемат достатъчно лизин. Въпреки това някои строги вегетарианци могат да развият дефицит, ако се хранят предимно с зърнени храни и не консумират достатъчни количества бобови растения.

Спортисти, които са подложени на чести и тежки тренировки, имат завишени нужди от есенциални аминокиселини. При пациенти с изгаряния количествата лизин, приети с храната, могат да се окажат недостатъчни.

В кои храни се съдържа лизин?

Бирената мая, фасулът, млечните продукти, рибата и месото съдържат значителни количества лизин.

Какви странични ефекти са възможни?

В нормални дози лизинът под формата на хранителна добавка не причинява странични ефекти. При прием на високи дози лизин (15-40 грама на ден) са докладвани леки оплаквания като диария и дискомфорт в коремната област.

Лизиновите хранителни добавки увеличават абсорбцията на калций и могат да намалят неговата екскреция. В резултат на това някои експерти смятат, че в бъдеще лизинът може да намери приложение в превенцията и лечението на остеопороза.

Лизинът участва съвместно с останалите есенциални аминокиселини в поддържането на големината на тялото, мускулната маса и азотния баланс в тялото.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Повечето хора не се нуждаят от приема на лизин под формата на добавка към храната. Специалистите съветват хора, страдащи от инфекция с херпес симплекс, да приемат 1000-3000мг лизин дневно.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)