Липаза

Липаза е храносмилателен ензим, който се използва от тялото за разграждане на мазнините във форма, удобна за усвояване от организма.

Източници на липаза

Липаза се произвежда в главно в панкреаса, въпреки че известни количества се секретират и в слюнката. Предлаганите на нашия пазар храносмилателни ензими под формата на хранителни добавки обичайно съдържат освен липаза и други две групи храносмилателни ензими: протеази и амилази.

Кога е възможен дефицит на липаза?

Хора с панкреасна недостатъчност и цистична фиброза често се нуждаят от допълнителни количества липаза и други храносмилателни ензими под формата на хранителна добавка. Освен това хора с цьолиакия, болест на Крон и вероятно някои, страдащи от диспепсия, могат да развият дефицит на панкреатични ензими, включително липаза.

Възможни странични ефекти

Липазата не причинява странични ефекти, когато се приема в препоръчителни количества.

Не са известни взаимодействия на липазата с лекарствени медикаменти.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Продуктите, които съдържат липаза, обикновено включват в състава си и други ензими, които отговарят за смилането на въглехидратите и белтъците в храната. При състояние на липазен дефицит необходимата доза ензими е строго индивидуална и трябва да се определи от лекар специалист. Дневното количество се разпределя в три приема преди всяко хранене.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)