Иприфлавон

Иприфлавон e изофлавонов дериват, който инхибира костната резорбция ин витро и ин виво. Той е суплемент, подпомагащ растежа на костите, отчасти заради способността му да улеснява абсорбцията на фосфор и калций. Друго негово свойство е способността на иприфлавона да увеличава анаболизма.

иприфлавон Съществува ли състояние на дефицит?

Иприфлавонът не е есенциална хранителна съставка и поради това не съществува състояние на дефицит.

Какви са страничните ефекти?

При проучване на жени с остеопороза 29 от 132 пациентки, които са приемали иприфловон за период от три години, развиват клинично значимо намаляване на броя на лимфоцитите. Тези клетки, които съставляват нормално около 22-28% от белите кръвни клетки, са важен компонент на имунната система и участват активно в борбата с вирусните инфекции. При някои от проучваните жени броят на лимфоцитите се е нормализирал едва две години след спирането на терапията с иприфлавон. Ето защо се препоръчва на жени, приемащи иприфлавон за дълъг период от време, да следят постоянно броят на своите лимфоцити.

В двойно сляпо проучване честотата на проявените странични ефекти при хора, вземащи иприфлавон, (14,5%) е била по-ниска от честотата на наблюдаваните лица, приемащи плацебо (16,1%). Оплакванията били предимно леки стомашни проблеми.

Експерти препоръчват на хора със сериозно бъбречно заболяване да приемат по-ниски количества иприфлавон – от 200 до 400 мг дневно.

Взаимодействия с лекарства

Определени лекарствени медикаменти влизат в взаимодействие с иприфлавона. Естрогените увеличават нуждите на организма от иприфлавон.

Препоръчителни дози и съвети

Препоръчителният дневен прием на ипрофлавон е три пъти по 200мг. Вземането на 300мг два пъти дневно се счита за също толкова ефективно, както три пъти по 200мг на ден.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)