Инозитол

Инозитол е част от витамините от група B. Той е необходим за правилното формиране на клетъчните мембрани.

Инозитол

Има ли дефицит на инозитол?

Дефицит на инозитол не е докладван. Въпреки това диабетиците ексктетират повишени количества и приемът на инозитолови хранителни добавки може да окаже положителен ефект върху тяхното здраве.

Храни, съдържащи инозитол

Ядките, фасулът, житните растения, пъпешът и портокалите са отлични източници на инозитол. По-голямата част от инозитола в хранителните продукти е под формата на фитат.

Какви са нежеланите ефекти?

Токсични ефекти не са наблюдавани. Въпреки това хора с хронична бъбречна недостатъчност трябва да приемат инозитол единствено под лекарски надзор, тъй като при тях се наблюдават повишени нива инозитол в кръвта.

Абсорбцията на калций, желязо и цинк се намалява от големи количества фитат, който представлява най-често срещаната форма на инозитол в хранителните продукти. Трябва да се изтъкне обаче, че инозитолът под формата на хранителна добавка не притежава този нежелан ефект.

Статия в престижно здравно списание предполага, че инозитолът може да стимулира маточни контракции. Докато не се отхвърли или докаже това твърдение с провеждането на проучвания в областта, бременните жени или тези, които искат да забременеят, не трябва да приемат инозитол без предварителна консултация с лекар.

Лекарствени взаимодействия

Инозитолът взаимодейства с определени лекарства. Литият повишава нуждата на организма от него.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на инозитол. Малките количества, които се съдържат в мултивитамините, са неефективни и ненужни на организма. Въпреки това някои експерти препоръчват прием на 500 мг два пъти дневно в редица случаи. При двойно сляпо проучване е доказано, че дози от 12-18 грама дневно повлияват благоприятно състоянието на депресия, безпричинен страх и обсесивно компулсивно разстройство.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 1.00 (1 глас)