Глицин

Глицин и рибаГлицинът е неесенциална аминокиселина, участваща в състава на белтъците. Тя се съдържа в значителни количества в простатната течност.

Аминокиселината глицин участва в биосинтезата на различни метаболити в човешкото тяло. Пример за такъв метаболит е D-Аминолевулиновата киселина, която се синтезира от глицин и сукцинил-КоА и която е прекурсор на порфирините.

Освен това глицинът изпълнява функцията на невротрасмитер в централната нервна система (особено в гръбначния стълб, мозъчния ствол и ретината) с задръжно (инхибиторно) действие.

Съществува ли състояние на дефицит?

Тялото може да синтезира достатъчни количества глицин и поради това вероятността човек да развие дефицит е малка. Ето защо глицинът спада към групата на неесенциалните аминокиселини.

В кои храни да открием глицин?

Източници на глицин са много храни, богати на протеини – месо, риба, бобови растения и млечни продукти.

Нежелани реакции и станични ефекти

Проучванията с глицин показват, че токсични ефекти не се наблюдават. Въпреки това хора с бъбречно или чернодробно заболяване не трябва да консумират високи количества аминокиселини без да се консултират с лекар.

Взаимодействия с лекарства

Определени лекарства си взаимодействат с глицина, като следните увеличават нуждите на човешкия организъм от глицин:

  • Халоперидол
  • Оланзапин
  • Рисперидон

Клозапинът има противоположното действие и не трябва да се приема с глицина без предварителна консултация с лекар специалист.

Препоръчителни дози и съвети

Хората в добро здравословни състояние не се нуждаят от допълнителен прием на глицин под формата на хранителна добавка. При поддържането на сериозни здравни състояние глицин трябва да се приема само под лекарски контрол.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)