Глутамат (глутаминова киселина)

Глутаминовата киселина представлява една от 20-те аминокиселини, изграждащи протеините. Глутаматът е най-често срещаният възбуден (стимулиращ) невротрансмитер в централната нервна система.глутамат (глутаминова киселина)

Какви функции изпълнява глутамат в човешкото тяло?

Както вече споменахме, глутаматът функционира като възбуждащ невропредавател, а в редица случаи като енергиен източник за мозъка. Участва в съединения, за да образува L-глутамин, и в този процес отнася радикалите на амоняка - това е единственият метод за детоксикация на мозъка от амоняка. Служи за обмяната на другите аминокиселини. Жизненоважна за обмяната и на мазнините и на захарите. Повишава нивото на кръвната захар и се използва при лечение на хипогликемия.

Възможен ли е дефицит на глутамат?

Повечето храни, съдържащи белтъци, ни осигуряват достатъчни количества глутаминова киселина. Затова само хората, които не консумират почти никаква белтъчна храна, могат да развият дефицит на глутамат.

Източници на глутамат. Къде да го открием?

Източниците на глутаминова киселина са храните, които съдържат известноколичество белтъци, като всички видове месо, риба, яйца и млечни продукти. Някои растителни храни, богати на белтъци, също съдържат глутаминова киселина.

В таблицата са представени някои примерни източници с дадена концентрация в тях

Хранителен продукт
мг/мл
Краве мляко
2
Кърма
22
Яйца
23
Говеждо месо
33
Риба (скумрия)
36
Пилешко месо
44
Картофи
102
Царевица
130
Стриди
137
Домати
140
Броколи
176
Гъби
180
Грах
200
Сок от грозде
258
Пресен доматен сок
260
Орехи
658
Соев сос
1090
Пармезан
1200
Рокфор
1280

Нежелани реакции и странични ефекти

Глутаминовата киселина се проявява без странични ефекти при повечето хора, които я приемат като добавка. Хората с бъбречно или чернодробно заболяване, обаче, не трябва да консумират високи количества аминокиселини без предварително да се консултират с лекар. Същото важи и за хора с неврологични заболявания, тъй като причина за развитието на определени неврологични (амиотрофична латерална склероза и епилепсия) болести може да бъде стимулацията на глутаматовите рецептори.

Според недоказани проучвания моносодиевият глутамат, който е форма на глутаминовата киселина и се използва като подправка, може да причини известен брой странични ефекти (вкл. главоболие, напълняване и депресия). Тези данни се оспорват

Не са известни взаимодействия на глутаминовата киселина с лекарства.

Препоръчителни дози и съвети

Хората в добро здравословно състояние не се нуждаят от допълнителен прием на глутаминова киселина под формата на добавка. Ако сте решили да приемате допълнителни количества глутаминовата киселина моля консултирайте се първо с вашия лекар.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)