Флуорид

флуорид и паста за зъбиФлуорид представлява химично съединение на флуора. Най-често използваните флуориди с цел профилактика от кариес и други зъбни увреди са натриев флуорид, който е най-разпространен в България, и калаен флуорид.

Съществува ли дефицит на флуорид?

Тъй като флуоридът не се счита за есенциален минерал, състояние на дефицит е малко вероятно. Въпреки това хората, живеещи в райони с ниска концентрация на флуорид в питейната вода, са изложени на по-висок риск от появата на зъбни кариеси.

Източници на флуорид

Флуоридът е минерал, който се съдържа в различни концентации в храната и водата. Хранителни продукти, богати на флуорид, са рибата, чаят и голям брой зеленчуци. Хората, които не приемат достатъчно количество флуорид, могат да закупят флуоридни таблетки от аптечната верига.

В САЩ от край време флуоридът се добавя изкуствено към водните източници на населените места с цел зъбна профилактика.

Много от пастите за зъби и водите за уста съдържат също известни количества флуорид.

Възможни странични ефекти на флуорида:

Темата за ползите и рисковете от флуорирането на питейната вода се дискутира и до ден днешен.

Няколко проучвания са намерили връзка между количеството приет флуорид и увеличения риск от остеопорозни счупвания. Това твърдение се оспорва, а други проучвания в областта доказват дори противното.

Най-често наблюдаваният страничен ефект е денталната флуороза, която представлява кафяво оцветяване на зъбите в резултат на прием на флуорид в детска възраст. Проучванията сочат, че ако концентрацията на флуорид в питейната вода е 1 мг на литър, близо 13% от хората ще имат флуороза, която е проблем от естетични естество.

Малко на брой учени смятат, че флуоридираната вода се свързва с увеличен риск от костни тумори.

Не са известни взаимодействия на флуора с лекарства.

Препоръчителни дози и съвети за прием:

За да се избегне увеличения риск от появата на кариеси, оптималната концентрация на флуорид в питейната вода е 1мг на литър. За българското население остава възможността да закупят таблетки, съдържащи флуорид, и/или да използват паста за зъби с флуориди. Питейната вода в България не се флуорира.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)