Фрукто-олигозахариди (ФОЗ)

Терминът олигозахарид означава късо верижни молекули захари („олиго” значи малко, а захарид – захар). Фрукто-олигозахаридите (ФОЗ) и инулинът принадлежат към тази група. Те се съдържат в много зеленчуци и са съставени от фруктозни молекули, подредени в къси вериги. Галакто-олигозахаридите (ГОЗ), които също се срещат в храната, се състоят от галактозни молекули, също подредени в къси вериги. Тези съединения могат да бъдат само частично усвоени от хората. Когато консумираме олигозахариди, неусвоената част служи като храна на много „полезни” бактерии в храносмилателния тракт като Bifidobacteria и Lactobacillus.

Съществува ли състояние на дефицит?

Не съществува състояние на дефицит, тъй като ФОЗ, ГОЗ и инулинът не са есенциални елементи за нашия организъм.

В кои храни можем да открием ФОЗ?

ФОЗ и инулин се съдържат в растенията

  • репей,
  • лук,
  • цикория,
  • аспержи.

ФОЗ продуктите, които се извличат от корените на цикория, съдържат големи количества инулин - влакнина, която се съдържа в много плодове, зеленчуци и растения и се счита за напълно безопасна хранителна съставка. Факт е, че инулинът съставлява значителна част от дневния хранителен режим на голяма част от световното население.

ФОЗ могат също да бъдат изкуствено синтезирани от гъбичката Aspergillus niger, хранеща се със сукроза. Най-добрият източник на ГОЗ е соята, но той може да бъде получен и при обработка на лактоза (млечна захар).

ФОЗ, ГОЗ и инулинът могат да бъдат открити под формата на хранителни добавки.

Възможни странични ефекти

В повечето случаи олигозахаридите се понасят добре от човешкия организъм. В редки случаи може да се наблюдава метеоризъм, докладват редица проучвания. При високи нива на прием, около и над 40 грама на ден, олигозахаридите могат да причинят диария.

В много редки случаи и при консумацията на огромни количества инулин са описани и алергични реакции.

Не са известни взаимодействия на ФОЗ и други олигозахариди с лекарства.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Средните дневни дози, които нормално човек приема, варират от 800 до 1000 мг. За да се благоприятства „полезната” бактериална флора в червата се препоръчва увеличаване на тази доза до 2000-3000 мг на ден.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)