Бирена мая

Бирена мая е прахообразна форма на изсушени клетки от вид дрожди Saccharomyces cerevisiae.

Бирена маяТя е богата на витамините от група В, протеини (осигуряващи всички есенциални аминокиселини) и минерали, включително и активната форма на хром, известна още като глюкозо-толерантен фактор (ГТФ). Бирената мая обикновено се получава като страничен продукт в пивоварната индустрия.

Съществува ли дефицит на бирена мая?

Бирената мая не е есенциална хранителна съставка, но може да бъде използвана като източник на витамини и пълноценни протеини. Тя е един от най-добрите източници на хром.

Къде да намерим бирената мая? Източници.

Бирената мая, която има доста горчив вкус, се получава при производството на бира. Тя може да бъде и специално отглеждана за направата на хранителни добавки.

Негорчива форма на бирената мая също може да бъде открита на пазара. Трябва да се има в предвид, че по-голямата част от диетичните магазини продават такава със съмнителен произход.

Нежелани реакции и странични ефекти

Странични ефекти от консумацията на бирена мая не са забелязани. Въпреки това са възможни алергични реакции. Тя не е свързана по никакъв начин с болестотворната гъбичка Candida albicans.

Бирената мая съдържа биологично активната форма на хром и е възможно да засили действието на някои лекарствени медикаменти за диабетици (напр. инсулин или други агенти, понижаващи кръвната захар). Това може до доведе до хипогликемия (опасно понижаване на кръвната захар). Ето защо хора с диабет трябва да вземат бирена мая само под лекарски контрол.

Препоръчителни дози и съвети за употреба

Бирената мая се приема най-често под формата на прах, таблетки или капсули. Една супена лъжица (15 грама) суха бирена мая (под формата на прах) съдържа около 60 μг хром. В такъв случай препоръчителна дневна доза е 1-2 супени лъжици. Закупуването бирена мая с горчив вкус, тъй като така ще сте сигурни за нейния произход.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)