Биотин/Витамин H/Витамин B7

Биотин е водно разтворим витамин, принадлежащ към витамините от група B.

Действие в организма

Той участва като коензим в метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите. Ето и най-съществените от тях:

Производство на енергия - биотинът участва в метаболизма на захарта и мазнините. При метаболизма на захарта, биотинът помага придвижването на захарта от своя първоначален стадий на преработка до превръщането й в използваема химическа енергия. Поради тази причина мускулните спазми и болки, свързани с физическо усилие, могат да бъдат резултат от неспособността на организма да използва ефективно захарта като гориво и са сигнал за дефицит на биотин.

Синтез на мазнини (мастни киселини) - много от класическите симптоми за дефицит на биотин включват кожни проблеми, свързани с ролята на биотина в синтеза на мазнините. Биотинът е необходим за функцията на ензим в организма, наречен ацетил Ко-A карбоксилаза. Този ензим поставя заедно градивните елементи за производството на мазнини в тялото. Когато клетъчните компоненти на мазнините не могат да се създадат правилно поради дефицит на биотин, кожните клетки развиват проблеми. При малките деца, най-често симптом за дефицит на биотин е дерматитът, състояние на кожата, при което кора от жълтеникави / белезникави петна се появява около скалпа, главата, веждите и кожата зад ушите на новороденото. При възрастните също съществува подобно състояние на кожата, наречено себорея.

Поддържа дейността на нервната система - тъй като глюкозата и мазнините се използват за създаване на енергия в рамките на нервната система, биотинът е помощен витамин в тази област. Многобройни нервни симптоми са свързани с дефицит на биотин. Тези симптоми са гърчове, липса на мускулната координация (атаксия), както и липсата на добър мускулен тонус (хипотония).

В допълнение към липсата на биотин - съдържащи храни в диетата, недостатъчният хранителен прием на витамин B5 може да допринесе за функционален дефицит на биотин, тъй като B5 работи заедно с биотина в много метаболитни ситуации. Чревните проблеми, също трябва да се разглеждат като възможен симптом за дефицит на биотин.

Съществува ли състояние на дефицит?

Някои редки вродени заболявания могат да причинят дефицит на биотин, поради неправилно му метаболизиране в организма.

Дефицит, породен от неправилен хранителен режим, е малко вероятен дори и при хора, консумиращи с храната ниски количества биотин.

Ранните прояви на недостиг са:

 • дерматит
 • загуба на коса
 • депресия
 • анемия
 • гадене

Консумацията на големи количества сурови яйца може да доведе до недостиг на витамин Н, тъй като специфичен белтък в суровото яйце инхибира абсорбцията (постъпването в организма) на биотин. Яйца, подложени на топлинна обработка, не представляват проблем.

Дългосрочната антибиотична терапия може да попречи на производството на биотин в червата. По този начин се повишава рискът от появата на ранни прояви на недостиг. Употребата на антиепилептични лекарства също може да доведе до витамин Н дефицит.

Алкохолици и хора със стомашни заболявания са предразположени към недостиг на биотин в организма. При тях ползата от приема на биотин под формата на хранителни добавки остава недоказана.

Съществуват доказателства, че дефицит на биотин може да доведе до дефекти у новородени. Имайки предвид и факта, че витамин Н недостиг се среща при около 50% от бременните жени, разумно е по време на бременност да се приема комплекс от витамини и минерали, включващ биотин.

В кои храни се съдържа?

Добри хранителни източници на биотин са месото, овесената каша, яйчният жълтък, соята, банани, фъстъци и бирената мая. Чревните бактерии също произвеждат значителни количества биотин.

Нежелани реакции и странични ефекти

Повишеният внос на биотин се отделя с урината. Прояви на токсичност не са съобщени.

Прояви на недостиг на пантотенова киселина и цинк се облекчават след приемането на биотин. По правило обаче хора с недостиг трябва да се лекуват с допълнителен прием на дефицитния нутриент.

Взаимодействия с лекарства

Известен брой лекарства взаимодействат с биотина. Следните лекарствени средства увеличават нуждите на нашия организъм от биотин:

 • Антиконвулсанти
 • Габапентин
 • Инсулин
 • Фенобарбитал
 • Кортикостероиди
 • Валпроева киселина

Препоръчителна доза и съвети

Оптималният прием на биотин е все още неизвестен. Смята се, че количествата биотин в храната, заедно с произведените в червата, задоволяват напълно нормалните нужди на организма. Според някои проучвания адекватната дневна доза за възрастни е 30 μг. При балансиран хранителен режим човек приема с храната около 30-70 μг биотин дневно.

По-големи количества биотин (8-16мг дневно) могат да окажат благоприятно действие върху диабетици, тъй като понижават нивата на кръвната захар и намаляват риска от диабетна невропатия.

Биотинът в доза от 2.5 мг дневно може да подобри състоянието на ноктите ни.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)