Бор - минерал

Борът е неметал, който присъства в нашата храна и тяло в малки количества. Спорен е въпросът, дали борът е есенциална хранителна съставка за нашия организъм.

Съществува ли дефицит на бор?

Проява на боров дефицит е малко вероятна. Хранителни режими, включващи плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки, осигуряват адекватни количества бор.

Къде да открием минерала бор?

Стафидите, сините сливи и ядките са отлични източници на бор. Плодове (различни от цитрусови), зеленчуци и бобови растения също съдържат значителни количества от този минерал. Съдържанието на бор в тези продукти варира в широки граници и зависи от концентрацията му в почвата.

Нежелани реакции и странични ефекти

Инцидентното приемане на много високи дози бор може да доведе до прояви на токсичност:

  • гадене
  • повръщане
  • коремна болка
  • обрив
  • гърчове

Тези симптоми се проявяват изключително рядко, тъй като хранителните добавки съдържат малки количества бор (обикновено 1-3мг).

Проучване доказва, че приемът на 3 мг бор дневно води до увеличаване на нивата на естроген и тестостерон. Покачването на естрогенните нива при жените е повод за безпокойство, тъй като това теоретично може да увеличи риска от появата на някои видове рак. Все още няма нагледни доказателства, подкрепящи това твърдение.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Видни специалисти препоръчват консумация на 1 мг бор дневно. Хора, които се хранят с адекватни количества растителни продукти, получават от 2 до 6 пъти по-високи дози.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)