Захароза (обикновена захар)

Захарозата се използва най-често в храненето като обикновена захар, получена от цвекло или захарна тръстика. Рафинираната захар представлява почти чиста захароза - до 99,9%. Съдържанието на захароза в захарното цвекло е 14-18 %, а в захарната тръстика 10-15%.

Захароза (захар)Прекомерен прием на захароза

Разгражда се бързо до глюкоза и фруктоза в тънките черва. Натурален източник на захароза са също някои плодове и пчелният мед. Доказано е, че приетите излишни количества захароза се превръщат в резервна мастна тъкан. Тя стимулира превръщането в резервни мазнини и на останалите хранителни вещества - нишестето, самите мазнини и частично белтъците.

Прехранването със захароза води до нарушение и на холестероловия обмен, като стимулира ендогенната му синтеза и поддържа трайно високи нивата му в кръвния серум. Излишното количество захароза се отразява неблагоприятно и върху чревната микрофлора, при което се усилват гнилостните процеси в червата, с развитие на метеоризъм (газове) и подуване на корема. Еднократният прием на големи количества захароза предизвиква алиментарна хипергликемия, която променя условията на клетъчното хранене и нарушава биохимичния статус на организма. Честите хипергликемии оказват отрицателно влияние върху функциите на панкреаса (спорно твърдение!).

Препоръчителни количества

Препоръчва се консумацията да се свежда до необходимия оптимум при възрастни хора, лица, заети с умствен труд, при хипокинезия, нервни стресове, атеросклероза, затлъстяване и др. Максималното допустимо количество на добавена захар е до 10 процента от калориите на приетата храна.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)