Бетаин

Бетаин преставлява триметилглицин. Неговото действие е тясно свързано с действието на холина, фолиевата киселина, витамин B12 и S-аденозилметионин (форма на аминокиселината метионин).

бетаин и рибаДействие на бетаин в организма

Всички по-горе изброени съединения, заедно с бетаина работят като „донори на метилова група”. Те пренасят и отдават метилови групи, необходими за протичането на важни химични процеси в клетката. Отдаването на метилови групи с помощта на бетаин играе важна роля за правилното функциониране на черния дроб, клетъчната репликация (размножаване) и реакциите, свързани с изхвърляне на токсини от тялото. Бетаинът участва също в образуването на карнитин и предпазва бъбреците от вредни влияния.

Бетаинът е тясно свързан с холина. Когато холинът отдаде една или няколко метилови групи, той се превръща в бетаин (триметилглицин). Ако бетаинът отдаде една от своите метилови групи, той се превръща в диметилглицин.

Съществува ли състояние на недостиг?

Бетаинът не е есенциална хранителна съставка. Ето защо състояние на недостиг не съществува.

Храни и продукти, съдържащи бетаин

Богати на бетаин храни са риба, цвекло и фасул.

Най-широко разпространеният продукт съдържащ бетаин е бетаин хидрохлорид (бетаин-HCl), който се използва най-вече като източник на солна киселина при хора с хипохлорхидрия (ниски нива на солна киселина в стомаха).

Хранителни добавки, използвани като специфичен източник на бетаин, са бетаин цитрат и бетаин аспартат. Тези препарати се използват най-вече за подобряване функцията на черния дроб.

Нежелани реакции и странични ефекти

Не са наблюдавани странични ефекти при консумацията на бетаин в препоръчителни дози.

Препоръчителни дози и съвети за прием

При хора с мастен черен дроб, в следствие от алкохолизъм, препоръчителната доза бетаин цитрат или бетаин аспартат под формата на добавка е в рамките на 1,000 до 2,000 мг три пъти дневно.

Приемът на по-ниски дневни количества се препоръчва за профилактика на чернодробни заболявания. Това твърдение се оспорва, тъй като все още няма проведени изследвания в тази насока.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)