Аргинин

Аргининът е неесенциална аминокиселина, защото може да бъде синтезирана в човешкия организъм.

Функция в човешкото тяло

аргинин и шоколад

Аминокиселината аргинин изпълнява няколко важни функции в нашето тяло:

  • подпомага заздравяването на рани
  • подпомага елиминирането на амоняка (продукт на белтъчната обмяна, токсичен за нашия организъм)
  • стимулира имунитета
  • подпомага секрецията на хормоните глюкагон, инсулин и човешкия растежен хормон

Възможен ли е дефицит на аргинин?

Тялото произвежда достатъчно количества аргинин за задоволяване на дневните ни нужди, дори и при бедна на аргинин храна.

По време и непосредствено след необичайни стресови ситуации за човек (вкл. инфекции, изгаряния и травми) нуждите на нашето тяло от аргинин са завишени и не могат да бъдат задоволени само от собственото производство на тази аминокиселина.

Къде да открием аргинина? Източници.

Месо от всякакъв произход, риба, млечни продукти и яйца са добър източник на аргинин. Ядките и шоколада също съдържат значителни количества от тази аминокиселина.

Нежелани реакции

Аргининът в нормални дози не проявява страничните ефекти при по-голяма част от хората. Необходими са още проучвания в тази насока, за да се потвърди това твърдение.

При двойно-сляпо (в неведение са и лекарят и пациентът относно приема на изследвания продукт) проучване пациенти със скорошно настъпил сърдечен удар са приемали 9 грама аргинин дневно за 6 месеца под формата на хранителна добавка. Резултатът показал повишена честота на смъртните случаи при изследваните пациенти. Следователно, хора, преживели сърдечен инфаркт, не трябва да приемат големи количества аргинин.

От друга страна, аргининът влияе положително върху протичането на някои сърдечни заболявания като сърдечна недостатъчност и стенокардия. Въпреки това преди прием на аргинин пациенти със сърдечни проблеми трябва да се консултират с лекар специалист, поради възможността от появата на странични ефекти.

Съобщени са два случая на сериозни алергични реакция в следствие на интравенозно приложение на L-аргинин. Не са описани алергични реакции след орално (през устата) приемане на аргинин.

Хора с бъбречна или чернодробна болест трябва да се консултират с лекар преди прием на аргинин под формата на добавка към храната.

Някои лекари смятат, че хора с орален или генитален херпес не трябва да приемат аргининови хранителни добавки, тъй като аргининът може да стимулира репликацията (размножаването) на херпесния вирус.

При предварителни проучвания е установено, че високият прием на аргинин увеличава скоростта на растеж на раковите клетки. От друга страна аргининът стимулира имунната система при пациенти с раково заболяване. Ето защо все още остава спорен въпросът, дали аргининът е вреден или полезен за хора, болни от рак.

Аргининът заедно с аминокиселината орнитин са отговорни за синтеза на човешкия растежен хормон.

Не са известни взаимодействия на аргинин с други препарати.

Препоръчителни дози и съвети

Повечето хора не се нуждаят от допълнителни количества аргинин.

Хора със сериозни инфекции, изгаряния и други трамви трябва да приемат аргинин в дози, определени от лекар специалист. Досега прилаганите дози варират значително – от 2 до 30 грама дневно.

Повечето проучвания на тема сърдечно-съдови болести препоръчват дневен прием между 6 и 20 грама. Оптималната доза остава все още неизвестна и е вероятно да варира в зависимост от случая.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)