Алфа липоева киселина (АЛК)

Алфа-липоева киселина.Алфа-липоевата киселина (АЛК) е антиоксидант сроден на витамините. Тя често е наричана универсалният антиоксидант, защото се разтваря добре както във водна, така и в липидна среда.

АЛК се произвежда в човешкия организъм и може да бъде намерена в някои храни, в частност черен дроб и мая.

Недостиг

Известно време след своето откритие алфа липоевата киселина се е считала за витамин. В последствие се доказва, че АЛК се произвежда в човешкото тяло. Ето защо дефицит на алфа липоевата киселина е малко вероятно да настъпи в нашия организъм.

Източници на алфа-липоева киселина

Човешкото тяло произвежда малки количества алфа липоева киселина.

Информацията за хранителните източници на АЛК все още е твърде ограничена. Съвремените изследвания показват, че храни богати на митохондрии (специализирани клетъчни компоненти) като червените меса и черния дроб са главният източник на алфа липоева киселина за човека.

В наличност са и немалък брой хранителни добавки на нашия пазар.

Странични ефекти

Странични ефекти от употребата на алфа липоева киселина се наблюдават рядко. Все пак трябва да се знае, че предозирането и под формата на хранителна добавка може да доведе до алергични реакции като кожни обриви, както и до животозастрашаващо състояние – понижаване на кръвната захар под определен критичен праг (хипогликемия) при пациенти с диабет.

Хора с установен дефицит на витамин B1 (напр. алкохолици) трябва да консумират допълнителни количества B1 при повишен дневен прием на алфа липоева киселина.

Постоянното въвеждане на АЛК в организма може да предизвика недостиг на биотин (витамин H).

Препоръчителни дози

Въпреки че няма обедителни научни доказателства в подкрепа на ползата от употребата на АЛК, дози от 20-50 мг АЛК дневно се препоръчват от редица специалисти като ежедневна антиоксидантна профилактика.

Количество от 800мг дневно е възможно да подобри състоянието на пациенти с диабетна невропатия, а 150 мг да подобри състоянието на пациенти, страдащи от глаукома.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)