Аланин

Аланинът е една от двадесетте аминокиселини, изграждащи молекулите на белтъчините. Аланинът е неесенциална (заменима) аминокиселина, служеща за изграждането на белтъци (протеини).

Недостиг на аланин

Риба и аланин

Поради факта, че аланинът е неесенциална аминокиселина, той се синтезира в организма. Повечето храни, съдържащи белтъци, са добър източник на аланин. Ето защо e малко вероятно да се развие недостиг на тази аминокиселина.

Източници

Както при останалите аминокиселини добри източници на аланин са месо от всякакъв произход, риба, яйца и млечни продукти. Някои богати на белтъци растения съдържат също немалки количества аланин.

Странични ефекти

Аланинът не предизвиква странични ефекти при по-голямата част от хората, които го приемат под формата на добавка към храната.

Хора с бъбречни и чернодробни проблеми не трябва да приемат големи количества аминокиселини без да се консултират с лекар.

Не са установени взаимодействия на аланина с други препарати.

Дозировка

Повечето хора не се нуждаят от допълнително приемане на аланин. За тези, които използват тази аминокиселина като добавка, адекватната дневна доза трябва да бъде назначена след консултация със специалист.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)