Аденозин монофосфат (АМФ)

аденозинАденозин монофосфат (АМФ) е междинно съединение, образувано в процеса на извличане на енергия от храната. Краен етап на този многостъпален процес е съединението аденозин трифосфат (АТФ) – удобна форма на складиране и използване на енергия от организма.

Дефицит на АМФ

Предварителни проучвания сочат, че хора, инфектирани с херпес симплекс или херпес зостер, могат да развият недостиг на АМФ. Клиничната стойност на тази информация е все още неизяснена.

Източници

АМФ се създава в клетките на организма по време на нормални метаболитни (обменни) процеси. Аденозин монофосфатът може да бъде намерен като хранителна добавка, въпреки че не е широко разпространен.

Странични ефекти

Досега няма информация за наличието на странични ефекти при орално (през устата) приемане на АМФ. Немалка част от учените обаче предупреждават, че допълнителният внос на АМФ в организма под формата на добавки може теоретично да повиши нивата на аденозин - съединение, повлияващо имунните функции на организма.

Интравенозното инжектиране на АМФ може да причини живото-застрашаваща сърдечна аритмия.

Досега няма налична информация за взаимодействия на аденозин монофосфат с други препарати.

Препоръчителни дози

Оптималната дневна доза още не е установена. Счита се, че количества от 160-200 мг напълно задоволяват дневните нужди на организма.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)