Спортни напитки и тренировка

Разнообразието на спортни напитки по щандовете във фитнес и спортните магазини расте с всеки изминал ден. И все пак остава въпросът, който измъчва почти всеки спортуващ:

По-добре ли е да консумираме спортни напитки отколкото "обикновена" вода и, ако е така - кога и в какви случаи? В тази статия ще намерим отговор на тези въпроси.
фитнес спортни напитки

Какво представляват спортните напитки?

Спортните напитки най-често съдържат малки количества захари, които при нужда нашето тяло използва за енергия по време на тренировка. Освен това те снабдяват организма ни с електролити (натрий, калий и хлор), които човек губи с потенето, и поради това спортните напитки подобряват, поне на теория, постъпването на течности в тъканите.

Спортните напитки за пръв път влизат в употреба с цел да подпомагнат американски спортисти, трениращи при нечовешки условия в горещините на Флорида, Сащ. Те не са били замислени за консумация от фитнес любители и непрофесионалисти.

Спортната напитка предпазва спортуващия от дехидратация (обезводняване), възстановява нивата на електролити и попълва енергийните запаси, защото възстановява изразходения гликоген по време на по-дълги и по-интензивни тренировки. Това може да подобри издръжливостта и работата на мускулите.

Въглехидратната компонента на спортните напитки предпазва от изчерпване на гликогена в мускулите и черния дроб, което представлява причина номер 1 за настъпване на умора. При висок интензитет на анаеробната дейност основния източник на енергия за мускула е глюкозата, която той получава от разграждането на гликоген и от кръвната захар. По време на тренировка нашето тяло използва глюкозата от храната или напитките, които сме яли/пили, или мобилизира запасите на гликоген, за да захрани нашите мускули. Колкото по-интензивна и по-дълга е тренировката, толкова е по-голям шансът човек да използва кръвната захар за енергиен източник за работещите мускули, а тя се покачва при прием въглехидрати (напр. от спортни напитки).

Приоритет на нашето тяло е да поддържа оптимална темпаратура за своето правилно функциониране. Ето защо при неговото нагряване то предприема съответните мерки за бързо и ефикасно охлаждане. Такава мярка е потоотделянето или потенето, което е процес на освобождаване на течности и електролити на повърхността на кожата. По този начин може да настъпи бързо състояние на дехидратация, които значително ще намали ефикасността на нашата тренировка и ще настъпи умора. Загубата на само от 1 до 2 процента телесна маса в пот ще влоши тренировъчната ни работа. Не разчитайте само на жаждата като индикатор на дехидратацията. Преди още да сте се почувствали жадни, най-вероятно вече са настъпили дехидратация и умора, които ще "спъват" Вашата тренировка.

Кой се нуждае от спортни напитки?

Ако тренировките Ви траят по-малко от 1 час, то водата е напълно достатъчна. Ако все пак спортувате за по-дълго време и физическата дейност е с умерена или висока интензивност, спортните напитки могат да Ви бъдат от полза.

Спортните напитки за излишни в случай, че не спортувате или ги похапвате с чипс или снакс пред телевизора. Все пак те съдържат обикновено половината от калориите на плодовете сокове и колата и трябва да имате едно на ум.

Каква спортна напитка е подходяща за нас?

Изберете такава, която съдържа между 6% и 8% въглехидрати. Колкото по-високо е съдържанието на въглехидрати, толкова по-бавна е скоростта на изпразване на стомаха и постъпването на захарите в организма. Ето защо спортни напитки със въглехидратно съдържание над 8% могат да причинят гадене, болезнени спазми и диария.

Какви са недостатъците на спортните напитки?

Ако не тренирате за маратон или в екстремно неблагоприятни горещини, спортните напитки е възможно да допринесат за прекомерния прием на калории и увеличаване на подкожната мастна тъкан.

Кога водата е най-подходяща?

Водата си остава най-добрата спортна напитка в случай, че човек не може или не иска да си позволи друга, или за хора, които тренират средно по-малко от един час на ден. Ако искате да отслабнете, не консумирайте напитки с въглехидратна съставка. Нейната цена е ниска, готова е веднага за употреба и не съдържа калории. Ако предпочитате водата да има вкус, съществуват на пазара така наречението "фитнес води", които съдържат малко калории и имат приятен вкус.

Как да избегнем дехидратация?

Тези съвети са предоставени от Американския колеж по спортна медицина и представляват няколко простичнки правила, които ще Ви поддържат свежи по време на тренировката:

  • Пийте достатъчно вода ежедневно. Количеството вода варира в зависимостта от сезона, денонощния режим, индивидуалните особености, физическата дейност и пр., но най-общо е 1,5-2 литра или повече.
  • 1:30-2 часа преди тренировката си осигурете храна с високо съдържание на сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб, паста, зърнени растения или плодове) и ниско съдържание на мазнини.
  • 2 часа преди тренировка изпийте най-малко 2 чаши течности. Избягвайте течности, които съдържат кофеин, алкохол и захар.
  • Пийте течности на всеки 15 минути по време на тренировката
  • Напитките трябва да са по-студени от температурата на въздуха и трябва да са лесно достъпни (напр. в ботилка за вода)
  • Ако тренирате за повече от 60 минути, Вие може да имате полза от спортни напитки, които не съдържат повече от 8% въглехидрати. Спортните напитки може също да съдържат натрий, който преди всичко ще ги направи по-вкусни и предпочитани от спортуващия човек.
  • Приемайте от 30 до 60 грама виглехидрати на час, за да отсрочите настъпването на умора и да захраните мускулните контракции. Спортните напитки и барове са добър избор, но простите въглехидрати като банани, стафиди и най-различни сладки също са ефикасни.

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)