Органичен германий - рекламен трик или универсалното лекарство

органичен германийГерманият е минерал нормално съдържащ се в незначителни количества във всички растения и животни. Както всеки друг минерал, така и германият съществува в много разнообразни форми, които значително повлияват неговата биологична активност и безопасност.

Органичен германий – какво знаем за него?

Не може да се оспори фактът, че минерали като натрий, хром и селен са есенциални за човешкото тяло, но понякога и те могат да бъдат токсични, та дори смъртоносни, приложени в неподходящата форма и дози. Осъзнаването на разликата между безопасните и опасните форми и възможността да ги различаваме едни от други е жизненоважно за нашето здраве. Това се отнася и за германия, и за други макро- и микроелементи, които свободно се продават под формата на хранителна добавка.

Органичен германий е тривиалното наименование на съединение, което съдържа въглероден атом, свързван химически с атом германий, т.е. отговаря на критериите за органично съединение. Неразличим на пръв поглед от него, е германиевият диоксид – форма на неорганичен германий, който е силно токсичен за човешкото здраве.

Органичният германий в нашето тяло

Германий-132 е форма на органичен германий, който обстойно се проучва за своето антивирусно, имуностимулиращо и антиоксидантно действие. В действителност той съвсем не е ново явление на световния пазар – още през далечната 1967 година японския учен Казахико Асаи (Kazahiko Asai) за пръв път синтезира органичен германий.

Органичният германий притежава следните доказани, „полу-доказани” и предполагаеми ефекти, които тепърва ще бъдат приети или отхвърлени в по-задълбочени клинични проучвания:

 • Понижава или стабилизира кръвното налягане и серумния LDL холестерол;
 • Стимулира производството на интерферон
 • Стимулира размножаването на Т-хелпърни бели кръвни клетки и NK-лимфоцити.
 • Активира латентни макрофаги да инактивират цитотоксини;
 • Подобрява усвояването на кислород от телесните тъкани;
 • Защитава срещу радиация и свободни радикали;
 • Потиска развитието на вредни микроорганизми;
 • Подпомага възстановяване на костната плътност при остеопороза;
 • Действа като потенциален болкоуспокояващ агент;

Тези му свойства създават предпоставка за неговото широко приложение в лечението на СПИН, алергии, артрит, кандидози, повишен холестерол, инфекции, катаракта и болкови синдроми. Въпреки това много от неговите действия са все още малко проучени и критикувани от много експерти. Ето защо органичният германий не трябва да замества конвенционалната терапия на тези заболяване, а трябва да се приема само като добавка в позволените количества.

Освен това германият предпазва от възникването на кислороден глад на ниво тъкани и се използва от хора, занимаващи се с интензивни спортни тренировки.

Храни източници на органичен германий

Германият се съдържа в ниски количества в следните хранителни продукти:

 • рейши
 • бял лук
 • жен-шен
 • алое вера

Освен в тези храни, този минерал може да го намерите под формата на хранителна добавка в почти всеки специализиран магазин.

Безопасност и странични ефекти

За разлика от своя неорганичен „събрат”, органичният германий е сравнително безопасна хранителна добавка, въпреки че това е все още доста дискутиран въпрос. Все пак използвайте го едва след препоръка от вашия лекар и не надвишавайте допустимите дози оказани на опаковката.

Прекратете приема на германий и съобщете незабавно на вашия лекар, ако почувствате тези редки, но сериозни странични ефекти: промени в количеството на урина, слабост, замаяност, почувствате изтръпване на ръцете или краката.

Не се препоръчва приема на органичен германий от хора с бъбречни заболявания, бременни жени и кърмачки.

Ако приемате лекарства от групата на аминогликозидите (антибиотици) и фуроземид (диуретик), забравете за суплементирането с органичен германий, защото той потенцира страничните ефекти на тези лекарства. В случай, че пиете други лекарства, задължително предварително се консултирайте с вашия лекар.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Ефикасността и безопасността на органичния германий от край време са подлагани на съмнение. Това е основната причина, поради която все още няма ясно установени дози за неговия прием.

Придържайте се към дозите, означени на опаковката на продукта. В случай, че такива липсват или закупената хранителна добавка ви се струва съмнителна – консултирайте се най-добре със специалист.

Синоними:

Ge-132, германий сесквиоксид (germanium sesquioxide), органичен германий 132, пропагерманий, репагерманий

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (2 гласове)