С или без хранителни добавки във фитнеса

hranitelni dobavki i fitnesФитнес залата отдавна не е мястото, където тренират само професионалните боди-билдъри и спортисти. В днешно време много хора се занимават с този спорт, като по този начин разпускат от ежедневното напрежение, което ги смачква всеки божи ден. Не само мъжете, но и жените прекарват с удоволствие един час на ден в залата, където поддържат добрата си фигура и форма, но освен това завързват социални контакти, разчупвайки монотонното си ежедневие.

Защо интензивните тренировки не са подходящи за деца?

За децата в пубертета този спорт също представлява голям интерес. Състезанието в училище, кой ще натрупа повече и по-големи мускули, нашумява все повече напоследък. Фитнесът обаче има някои неща, които убягват на много от хората, които се занимават с него и, с които трябва да е наясно всеки родител:

Истина е, че на децата под 16 годишна възраст не се препоръчва да блъскат по залите или поне не и с големи тежести, камо ли да приемат хранителни добавки, които в такъв критичен момент от тяхното развитие, могат да окажат токсичен ефект поради нецелесъобразеното дозиране.

В периода между 13-тата и 17-тата години от развитието на човек се развива много усилено костната система. Дали усиленото трениране с тежести ще забави растежа, това все още е спорен въпрос, но от моя опит – по-скоро да. Освен по-честите контузии в залата, които се случват, децата под 16-17 години не трябва да посещават, защото тяхната опорно-двигателен апарат и в частност костната им система могат трайно да се деформират в резултат на големите тежести. Това е и причината, поради която учениците трябва да изчакат поне 16 години, за да почнат редовно да тренират по фитнес залите и да оформят своите тела.

Защо обикновено прибягваме или не към добавките?

Добре! Вече сме навършили 17-тата години (отдавна или не чак толкова отдавна) и след 6-8 месеца престой в залата, когато новопостъпилият амбициозен трениращ достигне първия си застой в хипертрофията и тежестите, най-често се прибягва до добавки за покачване на мускулна маса. И тогава в миналото (или по-скоро в настоящето) най-често започва разговор от следния тип:

Тате, ти знайшь отдавна одя на фитнесу, повече от половин година, време ми е да постигна това, което ти не успя, ази сакам ке стана 70 килограма. Утре съм решиль да цакам 100 гроша за новия мощенъ протеин, резултатите били гарантируеми.
- Какво?! Стероиди?! Да не съмь чуль тази дума в тази къща. И така си си добре, я се виж! Ке ядешь повече хлябу и по-малко сирене и пак ке станеш същия…
- Но, тате това наистина работи и няма нищо вредно…
- Я, не ми ги сакай на мене тия, циба в одаята и нищо да не чувам повече за тия добавки!

Трябва да знаем обаче, че застоят в залата е съвсем нормално състояние, и за него си има обяснение. В началното на вашите тренировки организмът е под стрес. Той не е свикнал да се натоварва и да черпи толкова енергия. Метаболизмът се забързва, апетитът се повишава значително, спортуващите започват да се хранят повече, а надявам се и по-здравословно. И резултатът естествено не закъснява – мускулите започват да се развиват и оформят. След този начален тласък, обаче, логично идва момента, когато организма си влиза в релси и тялото привиква към този начин на живот. За да избегнат това много хора прибягват към първата добавка (не дай си боже забранени вещества), която някой „мистър Олимпия” в залата им е препоръчал. Да, обаче някой път това може да ни изиграе лоша шега.

Разликата между добавките и стероидите

Повлияно от големия брой тежести, повдигнати във фитнес залата, съзнанието на почти всеки от нас, фитнес любителите, свързва словосъчетанието „хранителна добавка” с думи като суроватъчен протеин, BCAA, креатин, гейнъри, азотни буустери и т.н. Но в широкия си смисъл хранителните добавки включват една група от продукти, които въобще не се ограничават до обичайните, използващи се от спортуващи, а именно: Хранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства.

Ето защо, ако смятаме, че водим един живот без хранителни добавки – жестоко се самозалъгване. Само погледнете Е-тата в състава на салама или полуготовата пържола, тогава си направете сметка, какво ядем всеки ден.

Но защо тогова думата хранителна добавка се е превърнала в „мръсна” дума за някои хора? – Може би поради липсата на информираност или най-вече грешната информация, която много често ни се поднася. Редица хора не правят разлика между така популярните анаболни стероиди и анаболни добавки. Да, навярно сте открили приликата, но трябва да изтъкнем, че мръсната дума тук не е „анаболни”, а думата „стероиди”, които са вещества с химична формула близка до тази на половите хормони, откъдето идва истинската беда. За разлика от тях хранителните добавки в редица случаи могат да бъдат полезни, дори и незаменими при постигането на оптималния здравословен начин на живот, съчетан с фитнес.

Затова – не се доверявайте на всеки, а черпете информацията си от сигурни и надеждни източници. Освен това не трябва да предозирате добавките, като не приемайте повече от оказаното на опаковката. Преди да закупите нещо, прочетете за него, информирайте се, за да не хвърлите пари на вятъра. Не се осланяйте само на едно мнение или източни, или реклама в списание и интернет!

Най-често използваните добавки в спорта

Продукти за покачване на мускулна маса (хипертрофия): това са продукти, предимно предпочитани от мъжете, въпреки че напоследък и много жени прибягват към тях. Някои от тях спомагат за бързото възстановяване на тялото след тренировка, други са „храна” за мускулите, трети повишават ефективността на тренировката. Чрез тези продукти ще постигнете растеж при задължителното условие да се храните.

Продукти за намаляване на подкожните мазнини: при тях интерес има както от мъжете, така и от голяма част от жените, които целят винаги да имат стройна и красива фигура. При тези добавки се използват съставки, които подобряват метаболизма на мазнините и ускоряват тяхното изгаряне.

Продукти за укрепване на общото здраве: тук се числят витамините, минералите, продукти заздравяващи костната Ви система и др. Ако тренирате интензивно, състоянията на авитаминоза са много често срещани и подкрепянето на организма с витамини и минерали в ниски и нормални дози, може да ви накара да се чувствате по-добре.

Токсичността на добавките към храната

Хранителните добавки или добавките към храната са неслучайно наречени така. Те са незадължителна съставка/добавка към вашия фитнес режим. Храненето и тренировките са на първо място!

Хранителните добавки не са универсалният продукт, който ще ни накара да се чувстваме добре, да живеем здравословно, да увеличаваме своята мускулна маса и т.н. Те трябва да бъдат избирани и дозиране строго индивидуално! Защото и най-безобидният продукт, дозиран неправилно, може да доведе до нежелани и странични ефекти.

Източници:

bg.wikipedia.com
sportlements.com
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)