Ползите от хранителните добавки

Хранителни добавки

Днес продуктите, които консумираме са бедни на микроелементи, самата почва, на която се отглеждат не е толкова богата, за да се радваме на пълноценна храна. Ето защо хранителните добавки имат своето място в ежедневието ни. Разбира се, това понятие е общо и включва редица препарати, които се продават в аптеките и търговската мрежа. Когато решим да си закупим някой от тях, трябва да знаем добре какви са целите ни и да разполагаме с достатъчно информация.

Хранителните добавки не са лекарства, но също като тях си имат съответната доза, която е подходяща за нас. Обикновено всичко е описано на опаковката, но можем да се консултираме и допълнително, ако имаме въпроси. Трябва да се доверяваме на лицензирани сайтове, магазини и фармацевти, които притежават не само сертификати за стоката си, но и ще ни насочат правилно, когато не сме наясно.

Хранителните добавки не могат да заместят балансирания режим, който ни гарантира здраве и добра фигура. Те са от полза, само когато ние отговорно се грижим за себе си и като допълнение взимаме от субстанциите, за да се възстановим, да оптимизираме резултатите или да попълним липсите си. Възможно е да искаме да намалим килограмите си, да натрупаме мускулна маса, да подхраним косата, кожата и ноктите си, да форсираме имунната система, да подкрепим функцията на дадени органи или да атакуваме пряко върху дадено заболяване. От изброените варианти зависи и на каква хранителна добавка ще се спрем. Има и такива, които въздействат цялостно върху организма, например нашумялата храна „Сириус Д“. Тайната се крие в съставките: подбрани са специално, като са способни да регенерират естествените процеси в телата ни. С времето те се нарушават или биват извадени от равновесие от външни причини. 

Въздържателите, които предпочитат да избягват хранителните добавки, често споделят, че разходите за тях им се струват големи и ненужни. Всъщност всеки преценява според бюджета си, но истината е, че понякога е по-удачно да направим на пръв поглед излишен разход, който впоследствие ще ни е спестил редица проблеми и далеч повече средства. Ако в момента косата ви капе сериозно, сами съзнавате, че е за предпочитане още сега да вземете мерки, отколкото да отлагате и тя да оредее значително. Понякога е наистина късно да се предприемат действия постфактум, особено когато се отнася до здравето.

Дали са вредни или опасни хранителните добавки, каквито твърдения масово битуват, е спекулативна тема. То е все едно да кажем, че водата, слънцето и въздухът са ресурси, които не носят ползи на човека, а само рискове. Има хранителни добавки, които могат да ви създадат неприятни последствия, ако вие не съобразите тяхното предназначение. И ако сте с високо кръвно, не бихте могли безразборно да взимате фитнес препарати за горене на мазнини (т.нар. фет бърнъри), които ще се отразят на стойностите на налягането.

Стигаме до извода, че трябва да проявим здрав разум, когато подбираме хранителните добавки, или да се ориентираме към тези от тях, които нямат потенциал за странични действия, а осигуряват предимно комплексна грижа за организма. Мъдрите думи на Хипократ, че дозата прави отровата, са напълно валидни и тук.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (2 гласове)