Ленено масло

Лененото масло съдържа 99,9% мазнини, които обаче трудно биха допринесли за натрупването на излишни килограми, а напротив: Мастните киселини в състава му имат липолитично действие, т.е. с тяхна помощ се изгарят излишните мазнини. В 100 г ленено масло се съдържат следните вещества:

  • Калории: 880 ккал
  • Общо количество мазнини: 100 г
  • Омега-3: 61 г
  • Омега-6: 16 г
  • Омега-9: 23 г

В долната таблица е представено количеството на видовете мастни киселини в 100 г стандартизирано ленено масло:

Мастни киселини грама
Палматинова киселина 6
Стеаринова киселина 2,5
Арахидонова киселина 0,5
Олеинова киселина 24,1
Алфа-линоленова киселина (АЛК)
47,4
Други 0,5

За разлика от лененото семе обаче, в състава на лененото масло не се включват лигнани и фибри, тъй като те се отстраняват в процеса на студено пресоване. Лигнаните са отлични антиоксиданти и притежават противоракови свойства, а фибрите стимулират перисталтиката.

Какви са препоръчителните дози за прием?

Дозировката на ленено масло трябва да зависи от количеството и съотношението на омега-3 и омега-6 мастни киселини в индивидуалния хранителен режим на човека и от неговите цели.

Обичайната доза за възрастни варира в рамките на 1-2 пълни супени лъжици или 1-2 капсули дневно. Една супена лъжица ленено масло съдържа около 7 грама алфа-линоленова киселина (АЛК, ALA) и 130 ккалории.

Лененото масло може да се консумира като алтернатива на рибеното масло, като 7,2 грама ленено масло са еквивалентни на 1 грам рибено.

Трябва ли да бъдем предпазливи с лененото масло?

И все пак появата на странични ефекти от консумацията на ленено масло не е изключена. Ето защо е препоръчително преди започването на неговия прием да се консултирате с медицинско лице. Лененото семе и масло могат да забавят абсорбцията на приемани през устата медикаменти.

Въпреки събраните доказателства за ползите от редовната консумация на ленено масло, трябва да се има в предвид, че голяма част от тях са косвени, а генерализирани проучвания все още липсват.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)