Хиалуронова киселина

хиалуронова киселинаХиалуроновата киселина е член на семейство молекули, известни като гликозаминогликани. Тази група също включва хондроитин сулфата и още няколко големи молекули, съдържащи въглехидрати.

Функции на хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е важен компонент на съединителната тъкан, която изпълва пространството между клетките на кожата и други тъкани. Тя е главна съставка на стъкловидното тяло на окото и на синовиалната течност, която смазва и поддържа доброто състояние на ставите.

Дефицит на хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се произвежда естествено в човешкото тяло и не се счита за есенциална съставка на храната. Въпреки това нивата на хиалуроновата киселина в остеоартритни стави са под нормата.

Източници на хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина се произвежда в човешкия организъм и присъства в състава на животинските тъкани. Източник на хиалуронова киселина от неживотински произход може да бъде синтезиран чрез метода на бактериална ферментация.

Странични ефекти на хиалуронова киселина

Проучвания в областта показват, че мъже, които приемат 600 мг хиалуронова киселина на ден за период от четири седмици, имат по-високи кръвни нива на ензима алкалин фосфатаза. Значението на това откритие остава неясно.

Съществуват противоречиви сведения за появата на обриви по кожата след орален прием на хиалуронова киселина под формата на хранителна добавка.

Не са известни взаимодействия на хиалуроновата киселина с лекарства.

Препоръчителни дози и препоръки за прием

Все още не са установени препоръчителните дневни количества хиалуронова киселина за орално въвеждане, поради липса на проучвания в тази насока. Неизвестно е и, дали хиалуроновата киселина се абсорбира в гастроинтестиналния тракт.

Актуалните продукти на пазара се прилагат орално два или повече пъти дневно, в носа – три до четири пъти дневно или се нанасят върху превръзката на раната. Капките за очи, които съдържат 0,1 до 0,4% содиев хиалуронат се използват 3 или повече пъти дневно, капките за нос с концентрация 1% натриев хиалуронат се прилагат веднъж дневно.

Снимка: Michal Marcol
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)