Как да опазим очите и зрението си?

"Виждането е рождено право на всеки, а опазването му е дълг на всички" - това са думи на родоначалника на офталмологията в България академик Константин Пашев. Позовавайки се на тази максима ще Ви дадем няколко съвета, с които ще може да я профилактика на зрениетоследвате.

Зрение и работа с компютър

Много се спекулира с идеята, че компютърът излъчва лъчи, с които уврежда очите и едновременно с това се налага и поставянето на очила за работа с компютър. Да, компютърът вреди на нашите очи, но по ред други причини. На първо място мониторът на компютъра работи в спектър, различен от този на естествената светлина. Изкуствено наситените цветове, динамиката на екрана и отблясъците намаляват качеството на образа , което подсъзнателно води до увеличаване на концентрацията и това се съпровожда с рядко мигане.

Намаляването на честотата на мигателните движения влияe неблагоприятно на окото като нарушава слъзния филм покриващ го и създава чувството на сухота. Навярно на всеки, прекарващ повече време пред компютъра или при други обстоятелства, се е случвало да изпита това неприятно усещане. Сухите очи, зачервяванията, чувството на дискомфорт и главоболието са симптомите на компютърното око.

Какво е решението?

От Световната здравна организация се препоръчва да се спазват следните изисквания, за да имаме добро зрение при работа с компютър:

  1. Мониторът на компютъра трябва да е разположен на разстояние между 40 и 60 см от нас.
  2. Горният ръб на монитора трябва да е на или под нивото на очите ни.
  3. Важно е да се поддържа добре почистена повърхността на монитора, за да не се затрудняват допълнително очите ни при четене.
  4. Трябва да има баланс между естествената и изкуствената светлина. Желателно е мониторът да бъде разположен отдясно или отляво на дневната светлина. Коригирайте силата на естествената светлина с щори или завеси. Хармонизирайте изкуствената светлина в стаята, за да създате комфорт на Вашите очи. Правилното осветление е много важно, защото в противен случай то би било предпоставка за честа умора.

Какво препоръчваме?

Стоите ли пред компютъра повече от час, чувствате ли умора в очите и трудност в това да задържите погледа си върху екрана, значи трябва да си дадете почивка! Като за начало откъснете поглед от монитора и се вгледайте през прозореца в далечината. Вижте дали новият съсед или съседка не е на отсрещната тераса или просто какво ново се случва на вашата улица. Целта е да дадете заслужена почивка на очите си. Дълго време Вие ги напрягате да гледате наблизо и от това най-много страдат мускулите на окото, отговорни за близкото и далечното виждане. Фокусирайки се в далечна точка те се отпускат и отпочиват, с което отморяват и очите Ви. Може да направите неколкократно това упражнение като погледнете близко разположен предмет и след това отместите погледа си към далечен такъв.Така ще намалите напрежението в очите си и след това ще можете да продължите ефективно да си вършите работата на компютъра.

По-сериозен проблем е изсъхването на очите. Както казахме той се дължи на рядкото мигане по време на работата над компютъра, което намалява до 3-4 пъти. Така овлажняването на окото се нарушава и последва неприятното чувство на парене или дразнене, което може да прерастне в зачервяване на конюнктивата. В такива случаи може да се наложи прилагането на изкуствени сълзи, овлажняващи капки или гелове (Systane, Oftagel, Tears Naturale II и др). По аптеките има голямо разнообразие от тях, така че може да се консултирате с офталмолог или фармацевт при необходимост.

Ако наред с тези оплаквания се появи и главоболие може да направите един масаж на очните ябълки и слепоочията. За целта затворете очи и с леки кръгови движения с два пръста масажирайте очите си, а след това и слепоочията си. И за финал поставете палеца и показалеца на едната си ръка върху корена на носа (между двете очи) и отново с кръгови движения масажирайте. В случай, че и това не помогне станете от компютъра, разходете се, изпийте едно кафе или поговорете с някой.

Зрение и шофиране

Зрението създава важни проблеми при шофиране, особено нощното шофиране. Около 90% от хората, шофиращи нощем, имат някакви оплаквания. Те са основно от заслепяване и зрителна умора, както и от незабелязване на обекти и знаци. Освен стандартните препоръки от чести почивки и добре почистено предно стъкло, всички с оплаквания при шофиране трябва да бъдат изследвани за рефракционни аномалии (късогледство, далекогледство или астигматизъм). Поставянето на очила или контактни лещи, отговарящи на съответните нужди на водача подобрява поведението му на пътя и субективните усещания.

Зрение и спорт

Доказано е, че системната спортна дейност помага да запазим зрението си добро дълги години. Спортът сам по себи си повдиха духа като повишава нивото на ендорфините в кръвта, а също и подобрява помпената функция на сърцето и кръвообращението. Окото като един добре кръвоснабден орган също подобрява функцията си, израз на което е доброто зрение.

Както може да има положително действие върху нашите очи, така спортът може и да влияе неблагоприятно, ако не се упражнява правилно. Съществуват множество случаи на хора, вдигащи тежести с отлепване на ретината и последваща загуба на част от зрителното поле или на зрението като цяло. Познати са и такива случаи на вдигане на тежки предмети в битови условия или при напъни по време на раждане, които са завършили със същата крайна диагноза. Всички тези примери са предпоставката, а причината е повишаването на вътреочното налягане, което при по-нестабилни ретини води до отлепването им и последствието - намаляване или загуба на зрение. Често няма предшестващи симптоми, които да алармират за настъпващата промяна или се появяват така наречените от пациентите "светкавици", на които поради незнанието си не обръщат внимание и така следва необратимото.

Не е задължително условие, обаче, вдигането на тежести, за да се предизвика отлепване на ретината. Както има различни характери хора, така всеки един от нас е различно податлив на това. Установено е, че късогледи и то с по-висок диоптър са по-предразположени. Именно затова е препоръчително да се правят прегледи при офталмолог ежегодно, а при по-тежки случаи и два пъти в годината. Ако прегледът показва, че всичко е наред, свободно упражнявайте желания от Вас спорт. Ние Ви го препоръчваме!

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)