25 храни за борба с болестите

Храната е лекарство и то могъщо. Ние се храним всеки ден по няколко пъти и следователно приемаме лекарства под формата на храна, които могат да благоприятстват или влошат нашето състояние.

По пет храни за всяко от следните състояния:

Наднормено тегло

 1. Богатите на влакнини (фибри) зърнени храни. Търсете продукти, които включват повече от 5 грама влакнини и по-малко от 120 калории на порция.
 2. Краставиците са богати на вода и бедни на калории зеленчуци, които ви засищат за дълго време.
 3. Яйчните белтъци съдържат значително количество висококачествен протеин. Тази храна ще засили вашия метаболизъм и ще ви помогне да поддържате мускулна маса, докато изгаряте мазнини
 4. Дъвки без захар. Дайте на вкусовите си сетива нещо сладко, за да предотвратите да сложите нещо по-калорично в устата си
 5. Кафе с обезмаслено мляко. Поради причината, че е топло, вие ще го пиете по-бавно, което ще ви помогни да се чувствате по-сити. Млякото и кофеинът ще ви заредят с енергия

Диабет

 1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са добър източник на витамин D. Освен това мазнините, съдържащи се в тях, намаляват риска от развитието на диабет.
 2. Пуешки и пилешки гърди съдържат значителни количества качествени протеини, които намаляват абсорбцията на въглехидрати и забавят постъпването им в кръвообръщението. Това предпазва от резки покачвания на кръвната захар.
 3. Соята е храна, също богата на омега-3 мастни киселини. Тя представлява идеална комбинация от ценни протеини и въглехидрати, които намаляват риска от сърдечно-съдови болести.
 4. Обезмасленото кисело мляко е богата на калций храна, която подобрява инсулиновата чувствителност и помага за контролиране на кръвното налягане.
 5. Кръмно цвекло представлява комбинация от въглехидрати с нисък гликемичен индекс и магнезий. Това зленолистно растение намалява риска от диабет с 33%.

Сърдечносъдова болест

 1. Мазните риби (сьомга, скумрия) са богати на омега-3 мастни киселини. Тези риби разреждат кръвта и понижават нивата на триглецириди в кръвта.
 2. Бананът съдържа магнезий и калий и спомага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници.
 3. Брюкселското зеле е добър източник на разтворими влакнини, което му придава свойството да понижава нивата на „лошия” холестерол.
 4. Овесената каша е друг добър източник на разтворими фибри, който помага за поддържането на нормални нива на холестерол в кръвта.
 5. Слънчогледовите семки са изключително богати на разтворими фибри, растителни стероли и фолиева киселина. Тази храна се бори успешно с сърдечносъдовата болест. Най добре е да подберете слънчогледови семки, на които не им е добавяно сол.

Мигрена

 1. Обогатените с омега-3 яйца са яйца от кокошки, хранени с ленено семе и рибни смески. Те са изключително богати на омега-3 и, поради това намаляват възпалението, считано за причина за възникването на мигрена.
 2. Фасулът е богат на магнезий, а дефицит на този минерал се свързва със състоянието на мигрена.
 3. Прясното мляко съдържа значителни количества рибофлавин, витамин от B групата, който играе съществена роля в продукцията на енергия на клетъчно ниво. Липсата на клетъчна енергия се смята за причина, която отключва мигената.
 4. Лененото семе е добър източник на есенциалните омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.
 5. Спанакът е зеленолистно растение, което е отличен източник на магнезий.

Артрит

 1. Червените чушки са богати на витамин C като много други разноцветни зеленчуци. Витамин C е отговорен за поддържане на доброто състояние на колагена – главна съставка на хрущялната тъкан.
 2. Морковите съдържат бета-каротен, който е мощен антиоксидант.
 3. Ягодите, малините и боровинките са богати на антоцианидини (антоциани), които представляват антиоксиданти. Освен това тези храни намаляват възпалението.
 4. Портокалите са добър източник на витамин C и бета-криптоксантин, които са хранителни състовки, намаляващи риска от появата на възпалителни процеси като ревматоидния артрит. Те могат да забавят неговия прогрес и да намалят болката.
 5. Тиквата е богата на ценните бета-криптоксантин и бета-каротен

Спазването на рационален хранителен режим и яденето на здравословни храни може да бъде трудна задача, особено ако е необходимо да пожертваме храни, които обожаваме и сме свикнали да ядем. Но според специалистите заключват, че жертвите си струват за постигане на доброто здраве. Щом забележите разликата в това как се чувствате, вие ще продължите да спазвате здравословен начин на живот.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (1 глас)